Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Днес своя празник отбелязва Община Крушари

Своя празник отбелязва днес Община Крушари. Той се чества по Димитровден за втора поредна година. В случаите, в които 26 октомври е работен ден, празникът се отбелязва всяка последна събота на октомври.

Община Крушари се намира в Североизточна България и е една от съставните общини на Област Добрич. С площта си от 417,458 km2 заема 6-о сред 8-те общини на областта. Община Крушари има 19 населени места. По данни на ГРОН населението й е 7 458 души.

На 1,5 km от село Александрия се намира местността Текето. Светилището, наречено „Текето“, придобива двойствен религиозен характер. До Руско-турската освободителна война то е чисто мюсюлманско светилище, посещавано и тачено от така наречените алиани, по-известни като къзълбаши. Името на местността идва от двуобредното светилище Мустафа Канаат – Св. Илия, почитано едновременно от мюсюлмани и християни. Преданието твърди, че тук са идвали на поклонение хора от цяла Добруджа и Лудогорието, за да молят светеца за прошка и благоденствие. Според преданието тук е имало християнски манастир. Днес той е възстановен до старото аязмо и местността е все така свещена.

На територията на община Крушари се намира най-големият укрепен античен център в земите на днешна Добруджа – Залдапа. Разположена е в местността Калето, между селата Абрит и Добрин. Обликът на укрепителната система свидетелства за късноримския ѝ произход. Величествените мащаби на Залдапа (над 35 ха) и монументалният характер на разкритите градежи не оставят никакво съмнение, че тя трябва да се причисли към най-големите и значителни късноантични градски центрове в тази част на Балканския полуостров.

По повод празника на Община Крушари от 18.30 часа днес ще се проведе тържествен концерт. На сцената на Народно читалище „Йордан Драгнев – 1894“ програма ще представи Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с художествен ръководител Стоян Господинов. Специални гости на концерта ще са и добруджанските народни певици Галина Дурмушлийска и Калинка Вълчева. Поканени са бивши кметове на Крушари, бивши председатели на Общински съвети, както и дейци на културата, образованието и науката, свързали през времето живота си с Общината.

c