Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Днес отбелязваме Световния ден за борба със затлъстяването

Днес отбелязваме Световния ден за борба със затлъстяването. Наднорменото тегло и затлъстяването са основни рискови фактори за редица хронични заболявания, включително диабет, сърдечно-съдови и рак.

Какво показват последните научни изследвания и проучвания за връзката между затлъстяването и някои заболявания? Според изследователи от Американския национален институт по ракови заболявания затлъстяването е свързано с развитието на рак на гърдата във възрастта след менопаузата, рак на колона, на бъбреците, на хранопровода и на матката.

Затлъстяването е причина и за увеличения брой на случаите на сърдечни удари в по-млада възраст. Инфаркт вече получават и хора на възраст от 15 до 34 години. За последните две десетилетия сърдечните инциденти нарастват с 10% за мъжете и с 32% за жените.

Как да намалим риска от затлъстяване? Според експерти наднорменото тегло и затлъстяването, както и свързаните с тях незаразни болести, са до голяма степен предотвратими. Здравословният начин на хранене и редовната физическа активност са съществена част от превенцията. Затова Световната здравна организация препоръчва: увеличаване на консумацията на плодове и зеленчуци, бобови култури, пълнозърнести храни и ядки; ограничаване приема на захари, преработени храни; повече движение и практикуването на редовни физически упражнения; постигане на енергиен баланс и здравословно тегло.

Източник: puls.bg

c