Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Ученици от Ген. Тошево приготвиха ястия с шеф-готвачи на България

Ученици от Иновативно основно училище "Христо Смирненски" в Генерал Тошево взеха участие в отбелязването на Международния ден на готвача в „Музейко” в София. Инициативата се организира в рамките на националната програма „За по-здрави деца” на Нестле България. ОУ „Христо Смирненски” беше едно от 45 училища от цяла България, избрано да участва в националната програма.

На специалното събитие в кулинарната МЕТРО Академия Нестле България събра най-популярните шеф-готвачи у нас, ученици от цяла България и техните учители. По време на инициативата чрез интерактивни дискусии и готварски игри шеф Виктор Ангелов, шеф Жоро Иванов, шеф Андре Токев, шеф Цветомир Николов и шеф Юри Велев, главен готвач на МЕТРО Академия, демонстрираха ролята и значението на балансираното и разнообразно хранене пред учениците от началните класове. Малките участници имаха шанс да готвят с най-добрите в бранша и да получат безценни съвети относно храненето.

С помощта на децата шеф Виктор Ангелов приготви трислоен сандвич с три вида хляб (лимонов, сушени домати и магданоз). Лео Бианки представи зеленчукови талиатели от краставици с кубчета моркови, фенел и ябълка. Шеф Жоро Иванов изненада гостите със сладолед от натурални продукти, приготвен с помощта на гранулиран азот.

Дейностите по програмата „За по-здрави деца” в ИОУ „Христо Смирненски” в Генерал Тошево ще продължат през настоящата учебна година, споделят от ръководството на учебното заведение. От там се надяват, че емоциите, които децата ще получат на терен в училище, както и извън него, ще катализират желание за здравословно хранене и усет към добрата храна.

„Нестле за по-здрави деца“ е образователна програма, която има за цел да насърчи балансираното хранене и активния начин на живот при децата на възраст между 3 и 12 години. Програмата стартира през 2012 година и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта и Министерство на здравеопазването, редица национални експерти по хранене и спорт и неправителствени организации. През 2013 година като добра практика в сферата на образователните програми за балансирано хранене и физическа активност в Европа, „Нестле за по-здрави деца“ в България става част от Европейския проект EPHE (EPODE For The Promotion Of Health Inequalities), финансиран от Европейската комисия. През 2018 година програмата разширява своя обхват и влиза в учебните заведения в цялата страна, за да подобри хранителните и двигателните навици на българските деца.

c