Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Най-опасни на пътя са шофьорите на камиони под 39 години

Днес бяха представени резултатите от поредното издание на проекта Индекс за безопасно шофиране - SDIndex (Safe Drive Index), в чийто фокус е изследване на поведението на водачите в България.

Според данните 88% от водачите на леки и лекотоварни автомобили се самоопределят като нискорискови, а при шофьорите на автобуси и камиони - този процент е 83,3.  Резултатите от проведеното изследване сочат, че високорисковите водачи проявяват агресия на пътя, движат се с висока скорост, нерядко са разсеяни или нямат достатъчно умения.

70% от водачите на леки коли са били санкционирани, а 26% от анкетираните са участвали в пътни инциденти. Проучването показва, че високорисковите водачи на тежки коли са на възраст до 39 години.  

Констатациите в изследването се припокриват с анализите на „Пътна полиция“, уточни   инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“ – ГДНП. Всички участници призоваха водачите към по-голяма толерантност и отговорност на пътя.

Организатор на проекта е SDI, а партньори в него са министерствата на вътрешните работи, на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на образованието и науката, Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, както и Дружеството на психолозите в България.

Източник: МВР

c