Добрич Здраве Общество

Откриха новия модерен скенер в болницата в Добрич

Новият модерен 32-срезов компютърен томограф и обновеното Отделение по хемодиализа бяха официално открити днес в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Както Про Нюз Добрич писа, средствата за закупуването на скенера – 600 000 лева, както и 130 000 лева за реновирането на хемодиализното отделение, бяха осигурени от Министерството на здравеопазването. Гости на събитието бяха министърът на здравеопазването Кирил Ананев, народните представители вицеадмирал Пламен Манушев и Даниела Димитрова, кандидатът за кмет на Добрич на МК ГЕРБ /СДС/ Надежда Петкова и други.

Водосвет отслужиха архиерейският наместник на Добричка духовна околия иконом Иван Дойчев и отец Стоян Иванов. Лентата на новия компютърен томограф бе прерязана от министър Кирил Ананиев и изпълнителния директор на МБАЛ д-р Светозар Байчев.

„Добричката болница е една от най-старите в страната. За сметка на това тя си има своя авторитет, достойнство и уважение от гражданите и българските пациенти, които се лекуват в нея”, каза в приветствието си министър Кирил Ананиев. По думите му това се дължи най-вече на работещите в болницата, на ръководството й, на всички медицински и немедицински кадри. Защото полагате неуморен труд, правите правилна политика заедно с министерството и държавата, инвестира се в апаратура, подобряване на материалната база, в човешкия ресурс, допълни министърът.

Една от приоритетните политики на сегашния екип на МЗ е обърнат точно към хората, които работят в българското здравеопазване, каза Кирил Ананиев. Той посочи, че се работи в посока да се засили интересът на младите хора да завършват медицина, да добиват специалност и да работят тук, в България, да лекуват българските граждани.

По думите на министъра с новия скенер в болницата в Добрич ще се правят много сериозни изследвания, образна диагностика на редица заболявания на населението на всички 8 общини от област Добрич. С хемодиализните апарати пък ще се лекуват 57 пациенти от 20 населени места. Ананиев припомни, че държавата е осигурила 5 милиона лева за обновяване на хемодиализните отделения в почти всички държавни болници или такива със смесено участие.

Авторитетът на болницата в Добрич се доказва с това, че тя вече четвърти път получава отлична оценка на акредитация, посочи здравният министър. По думите му принос за това имат материалната база, апаратурата и човешките ресурси.

Преди повече от година действащият ни скенер с над 10-годишна история претърпя сериозен проблем, чието решение изискваше много средства, сподели изпълнителният директор на МБАЛ д-р Светозар Байчев. И посочи, че в края на м. г. е получено уверение от МЗ за отпускане на 770 000 лева за капиталови разходи. Това е станало реалност благодарение на неумоверната подкрепа на народните представители вицеадмирал Пламен Манушев и Даниела Димитрова.

„Добра медицина се прави там, където има опит, знания и съвременна техника. Те са гаранция за успеха при диагностициране и лечение на заболяванията в днешно време”, каза д-р Байчев. За да подчертае важността на новия скенер той посочи някои цифри. За м. г. на действащия тогава компютърен томограф са направени около 3 850 изследвания, през 2017 година – 4 197, а за първото 9-месечие на т. г. – 3 195. Директорът на МБАЛ посочи, че освен държавата помагат и общините в област Добрич. За т. г. болницата е спечелила обществена поръчка за 104 000 лева, от които 81 000 са предоставени от общините.

Follow Me:

Related Posts

  1. hhhhhhhhhhhhh jhjhjhjhjhjhjh says:

    Днес се прецаках! На площада стотина души присъстваха на мероприятие на БСП. Отивам да гледам – а то закривали предизборната си кампания. Пък аз си помислих, че закриват партията си. Тюююю, язък!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *