Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Областният управител назначи временен кмет на Ген. Тошево

Областният управител Красимир Кирилов издаде заповеди, с които назначи кметове на Община Генерал Тошево и село Пчеларово в изпълнение на разписаните му правомощия в Закона за местно самоуправление и местна администрация.

До служебно назначаване на временно изпълняващ длъжността кмет на Община Генерал Тошево се стигна, след като местният Общински съвет препотвърди решението за временно изпълняват функциите на кмет по предложение на общински съветник. Припомняме, че първото такова решение на ОбС от проведено заседание на 8 октомври бе върнато заради неспазените изисквания по чл. 42, ал. 8 във връзка с ал. 6 изречения второ и трето. Срокът, в който ОбС можеше да проведе заседание и да направи нов избор, изтече на 18 октомври. Съгласно изискването на нормативната уредба и в изпълнение на правомощията си областният управител със заповед от днес, 22 октомври, назначи за изпълняващ длъжността кмет на Община Генерал Тошево след изтичане на мандата на настоящия и до полагане на клетва от новоизбран такъв Деян Димитров – заместник-кмет.

Поводът да бъде назначен служебно кмет на с. Пчеларово е неизпълнение в срок на ангажиментите на ОбС в Генерал Тошево. С решение на ОИК в добруджанския град кметът на кметство Пчеларово Антон Атанасов е регистриран като кандидат за кмет на кметство и участва в местни избори ’2019. На заседанията си на 8 и 16 октомври ОбС не определя временен кмет на населеното място. С издадената си заповед областният управител назначава за такъв Татяна Лазарова – кметски наместник на село Зограф.

Двете заповеди са изпратени до Община Генерал Тошево за сведение и изпълнение и са обявени по надлежния ред.

c