Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Министър Ананиев: Ръстът на средствата за здравеопазване за 2020-а ще е 500 млн. лв.

Бюджетът за 2020 година ще бъде разгледан следващата седмица в Министерски съвет, но при всички случаи мога да заявя, че ръстът на разходите за здравеопазване ще бъде около 500 млн. лв. Това съобщи пред журналисти в Добрич министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той посочи, че само ръстът на средствата, предвидени за Националната здравноосигурителна каса е около 395 млн. лв. По думите му ръст има и в бюджета на МЗ и чрез него ще се осигури устойчивост на допълнителните разходи, които бяха направени от правителството през тази година. Министърът уточни, че по бюджета на МЗ се предвиждат средства и за дейностите по трансплантация, както и за извършване на изследвания с NAT технологията, като конкретните цифри ще бъдат известни след окончателно приемане на бюджета.

Ананиев съобщи, че се прани промяна в наредбата за специализацията на медицинските специалисти, която предвижда държавата да поеме своя дял при обучението им. Предвидени са средства за специализации на млади лекари в специалности, които са дефицитни, и за региони, в които има недостиг на такива кадри. По думите на министъра Добрич попада сред тези региони.

Що се отнася до увеличение на работната заплата Кирил Ананиев посочи, че източниците, от които могат да се финансират лечебните заведения за болничната помощ, са НЗОК и Наредба 3 – за дейностите извън задължителното здравно осигуряване, която се финансира от МЗ. И при двата източника ще има ръст на средствата през 2020 година. Министърът обясни, че увеличените разходи за НЗОК в по-голямата си част ще са за болничната помощ. Това означава, че ще се увеличат цените на клиничните пътеки, което ще даде шанс на ръководствата на лечебните заведения да освободят преобладаващи средства за по-високи работни заплати, обясни министърът.

c