Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Избират участници за програмата "Стъпки заедно" на УНИЦЕФ

Стартира кандидатстването на училищата за участие в програмата на УНИЦЕФ и Министерство на образованието на науката „Стъпки заедно“ - за създаване на сигурна училищна среда и превенция на насилието в училище. Тримесечната кампания „Заедно срещу насилието в училище“ предшества разработването и стартирането на програмата.

"Стъпки заедно" ще се проведе в пет училища с различен профил (населено място, големина, възраст на учениците) за период от 3 години (1 подготвителна и 2 пълни учебни години).

Ключово при подбора на участниците в програмата ще бъде активното участие и съавторство на училищната общност през целия процес. Доказано е, че ефективната работата върху проблема насилие изисква отговор на цялото училище.

Целта на програмата е създаване на сигурна и безопасна среда, която утвърждава училищна култура, основана на взаимно уважение, равно достойнство, справедливост.

Един от основните критерии, при оценка на кандидатите ще бъде информираното и компетентно участие на всички членове на училищната общност, като акцента се поставя върху отговорно въвличане на ученици и родители.

Програмата предвижда работа по следните направления:

  1. Повишаване на осведомеността, чувствителността и готовността на училищната общност за работа по проблемите на насилието и тормоза
  2. Развитие на управленския капацитет на училищните ръководства и на координационните съвети за прилагане на цялостен училищен подход
  3. Подкрепа на педагогическите специалисти за справяне с ролята и функциите им, свързани с превенцията на насилието и тормоза
  4. Работа с учениците относно превенцията на насилието и тормоза
  5. Подкрепа за участието на родителите в изграждането на сигурна и безопасна училищна среда
  6. Развитие и ангажиране на силна училищна общност
  7. Взаимодействие с местната общност

Подборът на училища включва два етапа. На първи етап всички желаещи училища могат да попълнят въпросник, с който заявяват желанието си за участие. На втори етап, в предварително подбрани училища, ще бъдат проведени срещи за представяне на приложението и стъпките на програмата. Крайното решение за включване след това училищата ще вземат на педагогически съвет.

Критериите за подбор включват:

  • училища от цялата страна, приоритетно средни училища
  • училища с висока мотивация за работа по развиване на училищната общност и създаване на сигурна и безопасна училищна среда
  • училища, идентифицирали ясни потребности от подкрепа за справяне с тормоза и насилието
  • училища с взето решение на педагогически съвет за включване в програмата

Кандидатурите ще се приемат до 30.10.2019 г. на следните електронни адреси:

  • myankova@unicef.org или t.predova@mon.bg

Лица за контакти по инициативата са:

  • Татяна Предова - държавен експерт в дирекция „Приобщаващо образование“, тел.: 359 02 92 17 441
  • Мария Янкова, УНИЦЕФ-България, тел.: 359 2 4928 235,  359 888 771 561.

Източник: УНИЦЕФ - България

c