Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Топло и слънчево, с пустинен прах през идните дни

Предстои слънчев есенен ден с разкъсана облачност и температури между 21 и 26 градуса в следобедните часове. Най-топло ще бъде във вътрешността на района. Тази сутрин, денят започна с гъста мъгла, която впоследствие ще се разсее. По Крайбрежието, утрото също беше мъгливо. В идните часове ще се проясни до слънчево. Температурата на въздуха ще е между 19 и 21 градуса, според прогнозата на НИМХ.

Мъглите и безветрието традиционно задържат замърсители в атмосферата. Тази сутрин концентрации на фини прахови частици над допустимото са регистрирани във Видин, Плевен и Пловдив. Очаква се тази ситуация да се запази в следващите дни.

Данни за праховите нива - 17.10 (към 10:00 ч.) / от meteo.fr

Към замърсителите в края на седмицата ще добавим и запрашеност от Северна Африка. Обширният облак пустинен прах, който е обхванал Централна Европа се измества на изток към нас. В България в последните дни на седмицата запрашеността във въздуха ще е видима и осезаема най-вече в западната половина на страната.

Хубавото време ще се запази такова до края на седмицата и в началото на новата. Температури сутрин  ще са около 10 градуса, следобед в най-топлите часове – до 23-25 градуса. След това се очакват превалявания от дъжд, които ще продължат до неделя. 

Източник: nova.bg

c