Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Над 400 акта съставиха в област Добрич трудови инспектори за 9 месеца

934 проверки са извършили за първите девет месеца на годината служители на дирекция „Инспекция по труда” в Добрич, съобщават от там. Инспекциите са предимно в предприятия от икономически дейности, свързани с търговия, хотели и ресторанти, селско стопанство, строителство на сгради.

При проверките са установени общо 3 862 нарушения. От тях 1 596 са по спазване изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятията, по закрилата на трудовите права на работниците и служителите, уредена в Кодекса на труда са констатирани 2 263 нарушения, а три са на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. По постъпили жалби срещу некоректни работодатели са извършени 169 проверки.

За отстраняване на констатираните нарушения са предприети принудителни административни мерки. Във връзка с констатираните нарушения са съставени 406 акта за установяване на административни нарушения.

По отношение на обхвата на различните икономически дейности е налице запазване на тенденцията за обхващане на възможно най-широк кръг от предприятия от различни икономически дейности.

c