Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Бизнесът в Добрич предоставя електромобил на гимназия в града ни

Със съдействието на Стопанската камара в Добрич през следващата седмица в Професионалната гимназия по механотехника и електротехника „М. Ломоносов“ ще бъде осигурен електромобил за учебни цели. Това съобщи председателят на Камарата Николай Рачев по време на работната среща в Областната комисия по заетост. Той посочи, че предстои откриването на специализирана паралелка за електрическа мобилност в гимназията.

На първо място трябва да се обърне внимание на образованието при анализи на необходимостта от работна ръка, заяви председателят на Стопанската камара. По думите му, все още няма ясно дефиниране на взаимоотношението между работодатели и образование. Предоставянето на електромобила на ПГМЕ „М. Ломоносов” посочи като положителен пример за такова взаимоотношение.

Николай Радев изрази мнение, че е необходима и подкрепа от страна на Общината и Областната управа за насърчаване на професионалните училища, които подготвят кадри за местната индустрия. Според него в момента се обучава свръхинтелигентно поколение, то обаче няма нужната квалификация според икономическата специфика на региона.

По време на срещата беше обсъдено и съгласувано проведеното второ за годината анкетно проучване за нуждата от работна ръка сред работодатели в област Добрич, което отчита добра активност като участие – 88.8%. В извадката, направена от Агенцията по заетост, са попаднали общо за областта 112 фирми. От тях 103 са попълнили въпросника. Това, което прави впечатление от проучването, е, че с най-висок дял в следващите 12 месеца ще се търсят и наемат хора от сферата на услугите. Търсени ще са кадри в областта на туризма, медицината, педагогиката, селското и горско стопанства.

По-рано през седмицата Координационна група за учене през целия живот прие Правилник за дейността си. Тя има за цел да съдейства за сътрудничеството, да координира и консултира Областна администрация, органите на местно самоуправление, териториалните административни структури, социалните партньори и неправителствени организации за реализиране на областната политика за учене през целия живот. В Координационната група има представители на общини от областта, на читалища, на Статистическото бюро в Добрич, на Регионална библиотека „Дора Габе“ и на Дирекция „Регионална служба по заетост“.

Снимката е илюстративна

c