Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Партньори от 4 държави посрещна Ветеринарната гимназия в Добрич

Професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Георги Павлов” в Добрич е домакин на работна среща по проект „Насърчаване на предприемачеството сред младите хора чрез управление на учебна компания на европейско равнище на обучение“. Той е финансиран от европейската програма „Еразъм+”. Училищата, партньори на ПГВМ, която е координатор по проекта, са Белгия, Италия, Норвегия и Румъния. Зам. – кметът „Хуманитарни дейности“ д-р Емилия Баева посети днес учебното заведение и поздрави училищата-партньори. Тя пожела уменията и знанията, които придобият, да допринесат за тяхната независимост и израстване.

Целта на проекта е създаването на виртуално партньорство на съществуващите мини-компании. Всички училища работят по програмата на Джуниър Ачийвмънт за предприемачество и имат създадени учебни компании, които развиват различни дейности. Проектът ще допринесе за обмяната на добри европейски практики по предприемачество, прилагането на нови адаптирани методи и подходи за активно учене в учебната програма по този предмет, пряко сътрудничество с бизнес организации, подобряване на предприемаческите умения на участниците.

През първата година на проекта се проведоха краткосрочни обучения и обмени на учители и ученици в Италия и Норвегия. Втората година започва със срещата в Професионална гимназия по ветеринарна медицина, като в работната програма са предвидени два дни обучения по теми, заложени в проектното задание, с ментори от Джуниър Ачийвмънт, България, представяне на трите учебни компании в училище, презентиране на идеи - как хобито може да се превърне в печеливш бизнес, посещение на фирми за представяне бизнеса на предприемчиви млади добруджанци, среща с ПФА „Добруджа”, културна програма.

До края на учебната година предстоят срещи в Белгия и Румъния в които ще участват по пет ученици и двама преподаватели. Финансирането за ПГВМ е 27 559 евро.

c