Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

5-годишни славейчета ще участват в конкурса „Калинка Вълчева” в Тервел

На изключителен интерес се радва деветото издание на конкурса за изпълнители на традиционна добруджанска народна песен „Калинка Вълчева“ в Тервел, съобщават от кметството. Това е причината организаторите от Община Тервел и НЧ „Д. Дончев-Доктора-1893“ да разпределят изпълненията на участниците в два дни - на 19 и 20 октомври.

По регламент певците са разпределени в 5 групи: 1 група - индивидуални изпълнители от 5 до 9 години, 2 група - индивидуални изпълнители от 10 до 14 години, 3 група - индивидуални изпълнители от 15 до 20 години, 4 група - индивидуални изпълнители над 20 години и 5 група - колективи.

На 11 октомври приключи срокът за подаване на заявки за участие. Своето желание за самостоятелно участие в надпреварата са заявили 32 момичета и момчета от Варна, Вълчи дол, Свищов, Генерал Тошево, Шумен, Межден. Най-малка е Калина Боянова Димова от Варна, която на 5 август е навършила 5 години. Най-възрастна певица е Елена Койчева от с. Проф. Иширково, която е родена през 1939 година. Колективно на сцената на читалището ще се изявят повече от 40 състава, като отново най- малките славейчета са 5-годишни и са от Варна.

В съботния ден от 10 часа е началото на конкурсната програма. Очаква се силна надпревара между школите по народно пеене от Варна - тези при НУИ „Добри Христов“, СУ „Елин Пелин“, „Бюлбюли пеят“ и други в които преподаватели са изтъкнати изпълнителки Дафинка Дамянова, Ваня Маркова, Ваня Друмева, Павлинка Тодоров.

След приключване на конкурсната програма в неделя ще се състои и галаконцерт, в който Калинка Вълчева ще пее за всички гости, ще бъдат наградени отличените изпълнители. Наградният фонд е осигурен от Община Тервел. Отличията във всяка категория са: за 1 място 100 лева, 2 място – 80 лева, и 3 място – 60 лева. Един от всички участници ще грабне Голямата награда, която е с покритие от 200 лева.

c