Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Днес отбелязваме Световния ден за борба с артрита

Световният ден за борба с артрита – 12 октомври, се отбелязва за по-добра информираност сред медицинските среди, хората с ревматични заболявания и обществеността. Целта е чрез различни инициативи да се привлече вниманието на отговорните институции и да се повлияе при взимането на решения. Отчитат се трудностите, пред които са изправени хората с ревматични и мускулно-скелетни заболявания и мерките, които трябва да се вземат за преодоляването им.

Артритните заболявания са най-голямата група хронични заболявания в световен мащаб. Само в Европа от тях страдат 120 млн. души, като могат да засегнат мъже, жени и дори деца. За социалните и здравни разноски на тези пациенти се отделят 240 млрд. евро годишно.

Сред най-често срещаните са ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, псориатичен артрит, подагра.

За борба с ревматизма се акцентира върху здравословното остаряване при хората с такива заболявания. Това включва всички физически и емоционални промени, които настъпват през целия живот, както и удобствата, които помагат на хората с ревматични заболявания да се радват пълноценно на живота - транспорт, технологии, достъпна среда, лечение, социални придобивки.

Източник: БГНЕС

c