Сряда, 17 април 2024

17.04.2024

Последвайте ни

Ученици от СУ „Св. Кл. Охридски” в Добрич посетиха Хърватия по проект

Трета мобилност за учители и ученици от училището по изкуства СУ "Св. Климент Охридски" по проект „Силните и слабите страни на медиите“ по програма „Еразъм+“ се проведе в град Ровини, Хърватия от 30 септември до 4 октомври.

Представителите на добричкото училище бяха мило посрещнати от екипа на проекта. Директорът на хърватското учебно заведение поздрави официално участниците от страните-партньори – България, Исландия, Германия, Хърватия и Унгария, и всички се включиха в забавни дейности за опознаване и сприятеляване. От екипите бяха представени по интересен и забавен начин чрез видеа и презентации училищата, градовете и държавите, от които са те.

По-късно бяха сформирани международни екипи, които се включиха в наситена и интересна работна програма – уъркшопи и дискусии, организирани от домакините. Темите бяха свързани с фалшивите новини и манипулациите в медиите и как влияят те върху живота ни. Групите изготвиха плакати, с които обобщиха и представиха резултатите от предварително проведено изследване сред широк кръг хора за манипулативните медии.

На първата среща присъства представител на официалната власт на  Ровини, който приветства гостите и подчерта ролята на европейските проекти за сближаването между младите хора.

През следващите дни децата обсъдиха филма „Синдром 17“ и проявиха критично мислене и творчество. Те създадоха кратки филми, отразяващи преживяванията им през изминалите дни. Бяха проведени интервюта с гостите – учители и ученици, по темата “Еразъм+“ в нашия живот. На прощалното парти, в която участваха всички екипи, учениците бяха посрещнати с традиционни музика и песни, които им дадоха още една възможност да се докоснат до културата на домакините.

„Еразъм +“ е програма, която промени живота ми. Тя дава на младите хора отлична възможност да научават нови и интересни неща, да пътуват и опознават различни страни и култури”, сподели една от участничките в проекта – А. Дралчева от 10 а клас. Момичето посочи, че се е научило да работи в екип, да бъде по-търпеливо и да добие увереност в собствените си сили и използването на английския език. „Еразъм+“ ми помогна да създам приятелства и контакти, да разбера, че младите хора в Европа имат много общи мечти и желание да живеят в разбирателство и сътрудничество“, допълни ученичката.

c