Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Контраадмирал Михайлов: ВМС намират сериозна подкрепа от Добрич и областта

Целта на кампанията „Бъди войник” е да се популяризира военната служба, да се представи пред младото поколение и пред гражданите. Това съобщи в Добрич командирът на Военноморските сили на Република България контраадмирал Кирил Михайлов. Той посочи, че с годините и отпадането на наборната служба връзката на хората с армията, с войската и с въоръжението се е поразкъсала. Тази кампания има за цел не само набиране на матроси и войници за въоръжените сили, но и да представи българското въоръжение, да помогне за патриотичното възпитание на младежта, а и да даде възможност на гражданите да се докоснат на живо до въоръжените сили, такива каквито са днес, каза още контраадмиралът.

Командирът на ВМС сподели, че конкретно при тях има недостиг от над 200 военнослужещи. В момента тече конкурс за набиране на такива, за 100 обявени вакантни длъжности желаещите са 107, обработват се документите да още 19. От Добрич имаме седем кандидати, надяваме се тази кампания да спомогне броят им да се увеличи, каза контраадмирал Михайлов. „Защото Добрич и областта винаги са били свързани с ВМС и ВМС са намирали доста сериозна подкрепа и доста от своя кадрови потенциал”, посочи той.

Според командира на ВМС много фактори влияят на интереса към военната служба. Това са социалният статус, доходите, възможностите за професионална реализация, сподели той. По думите му кампанията „Бъди войник” е донесла през тази година значително нарастване на интереса към военната служба, особено към матроските и войнишките длъжности. ”За първи път имаме положителен тренд от порядъка на 1,5 кандидати за едно място, нещо, което не се беше наблюдавало. За обявените около 1 000 длъжности за матроси и войници кандидатите са 1 500”, каза командирът на ВМС.

„Военноморските сили за младежите са една възможност за кариерно развитие, сигурност, стабилност в професията”, посочи контраадмирал Михайлов. Друго предимство, според него, са предизвикателствата. „ВМС предлагат възможност за тези, които искат да изявят себе си, да работят в една среда, в която не на всички се отдава да работят… Това са едни елитни войници, високо мотивирани и подготвени, които могат да скачат с парашут, да плуват под вода, използвайки различни техники и апарати. Това е нещо, което зарежда с адреналин младите хора, дава им възможност да се чувстват живи, да правят неща, които нормалният живот и нормалните професии не дават. Дава възможност за изява на тези, които притежават специфични възможности и умения, които не се страхуват, които са смели и могат и искат да покажат, че са такива”, каза командирът на ВМС.

c