Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

4 години затвор за мъж от с. Пчеларово, убил приятеля си

Окръжният съд в Добрич постанови 4-годишна ефективна присъда спрямо подсъдим за причинена по непредпазливост смърт на негов приятел вследствие на умишлено нанесена в село Пчеларово тежка телесна повреда. 36-годишният М. М. трябва да изтърпи наказанието си при първоначален общ режим. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд-Варна.

От данните по делото става ясно, че на 29 април 2018 г. пострадалият бил поканен на вечеря в дома на подсъдимия, с когото били приятели. В семейството на домакина обаче възникнало напрежение и гостът решил да си ходи. На тръгване, пред входната врата на къщата, той направил на висок тон устна забележка на приятеля си да не се кара с жена си и, по думите на подсъдимия, посегнал с ръце да хване тениската му. Тогава 36-годишният М. М. нанесъл на пострадалия два удара в областта на главата и той паднал по гръб на циментовата настилка пред входа на къщата. След кратко време нараненият мъж успял да се изправи, да се качи на велосипеда си и да си тръгне.

На следващата сутрин пострадалият бил открит в недобро състояние. Първоначално бил откаран в дома на неговия брат. След като било установено, че състоянието му не се подобрява бил транспортиран до добричката болница, където на 7 май 2018 г. починал, въпреки оказаното му интензивно лечение. Според изготвената при разследването съдебно-медицинска експертиза причината за смъртта била тежка мозъчна травма. Налице била причинно-следствена връзка между установените травматични увреждания, причинени от подсъдимия, и настъпилата смърт на пострадалия.

Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално определеното на мъжа наказание от 6 години лишаване от свобода бе редуцирано с една трета. Съдът приложи процедурата, след като подсъдимият призна вината си и всички факти, изложени в обвинителния акт.

Материалите по делото сочат, че към момента на извършване на деянието мъжът не е бил осъждан и срещу него не са били водени други досъдебни  производства.

15-дневен е срокът за обжалване на постановения съдебния акт.

Снимката е илюстративна

c