Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Проектът за интегриран градски транспорт в Добрич влиза на извънредна сесия

Извънредно заседание на Общинския съвет на Добрич ще се проведе на 11 октомври, петък. Една от точките в дневния ред е свързана с кандидатстване на Общината с проектно предложение „Развитие на интегрирана система на градския транспорт на Добрич” по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Във връзка с оценка на проекта, получена на 19 септември т. г., при подаване на проектни предложения от инвестиционен приоритет „Интегриран градски транспорт“ следва да бъде представено решение на ОбС, с което се поема ангажимент за осигуряване на необходимия ресурс (само в случай, че одобрената БФП не покрива общата стойност на проектното предложение) чрез собствени средства, вземане на кредит или друга подкрепа от финансова институция, се посочва в докладната записка на кмета Йордан Йорданов. От нея става ясно, че ако проектът бъде одобрен за финансиране ще бъдат предприети действия по вземане на последващи решения на ОбС, с посочване на конкретни параметри за поемане на общински дълг и даване на съгласие за получаване на кредит от банка или друга финансова институция.

Както Про Нюз Добрич писа, проектното предложение „Развитие на интегрирана система на градския транспорт на Добрич“ предвижда ремонт на бул. „Добричка епопея“, закупуване на електробуси, изграждане на интелигентна система за управление на светофарите, система за управление на обществения транспорт. В него е заложено също монтиране на електронни информационни табла за 30 спирки и ремонт на самите спирки.

Предвижда се въвеждане на „зелена вълна“ на светофарите, която ще се коригира в зависимост подавана автоматична информация за натовареността между две и повече кръстовища по отделни транспортни коридори. Допълнително на база сезонен анализ на трафика ще се залага  „зелена вълна“, подходяща за сезона, според база натрупана и анализирана информация в център за управление на трафика, който ще се изгради със средства от проекта. Предвижда се закупуване на 4 електробуса след поръчка по ЗОП. Линиите, които ще се обслужват от електробусите, са съществуващи – те са по сега действащите 124, 233 и 201.

Ще се ремонтират 30 стари спирки, като няма да се променя техният архитектурен облик, тъй-като общината има типов проект за спирка. Ще се направят подходи към спирките за трудноподвижни лица и указателни пътеки с тактилни плочи за незрящи и цялостно саниране на конструкциите, пейки.

Локациите на конкретните 30 спирки ще бъдат прецизирани на етап обявяване на процедурата за обществена поръчка. С оглед постигане на максимална интегрираност между отделните компоненти, информационни табла ще бъдат монтирани по преценка на Общината и приоритетно на  спирките по бул. „Добричка епопея“, на натоварените спирки по маршрутите на линиите, по които ще се движат закупените по проекта електробуси, както и спирки с изявен сравнително натоварен пътнико-поток в централната градска част.

c