Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Няма нарушения в област Добрич по отношение на Африканската чума

Няма констатирани нови случаи на Африканска чума по свинете в област Добрич през изминалата седмица. В страната има един нов, предприети са действия по ликвидирането му. Това съобщи на заседание на Областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Анелия Андонова. Тя информира, че от 1 октомври има нова заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, в която са ясно разписани сроковете за мерките, които трябва да се предприемат при възникване на случаи на заболяването.

Във връзка със запитване от страна на ловните стопанства на предходно заседание, д-р Андонова съобщи, че пробите от диви прасета за АЧС и за трихинелоза вече ще се изпращат в Диагностичен институт във Велико Търново. Целта е да се съкратят сроковете за обработка и получаване на резултати.

По отношение на превантивните дейности директорът на ОДБХ в Добрич докладва, че при извършените проверки в частни стопанства, получили средства за обеззаразяване на задните дворове, не са констатирани нарушения. „Вървят и регулярните проверки в индустриалните обекти – през миналата седмица са проверени четири фирми и тук няма нарушения“ – заяви д-р Андонова. Тя съобщи, че Европейската мисия, извършила проверка в страната по отношение на мерките и действията за справяне с Африканската чума по свинете, е приключила и оценката е добра.

c