Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Среща с "Див огън" в Добрич, 100 години след раната от Ньой

Професорите Анчо Калоянов и Антония Велкова-Гайдаржиева ще гостуват в Дом-паметник "Йордан Йовков" - Добрич, за среща-разговор с литературната публика в града. Гостите ще представят книгата "Див огън" и ще изтупат прахта от историите в архивите и спомените на очевидци, свързани с писателя Йордан Йовков и за ролата му във войните, довели България до катастрофата в Ньой сюр Сен - преди 100 години.

Поканата към добруджанци е за 17.30 часа на 15 октомври, когато се навършват точно 82 години, откогато Йордан Йовков не е физически сред нас.

„Див огън“ на проф. Анчо Калоянов е вторият роман от триптиха за Април 1876, за войните от 1912–1918 г. и за Девети 1944 г., преживени от българи с истинските им имена в село Ченге, в Провадийска околия и в Царство България.

Ето и кратка анотация от издателството за романа "Див огън":

Мъжете на село Ченге са водени в сраженията през Балканската война от Йордан Йовков (те са неговите „земляци“), а на 9 юни 1923 г. стотина от тях тръгват към Провадия и Варна, за да защитават властта на земеделците. В „Димитър Злочести и Войводата Патрев“ в Източния Балкан бе доведен „българският Христос“, а в „Див огън“ пак тук от събитията през 1923 г. е изведен „братоубиецът Каин“ (търсен бе и не бе намерен).

Черната вест от Ньой през 1919 г. в Ченге е изпреварена от смъртоносна епидемия по децата. И селото се възправя срещу нея, въоръжено с лечителската сила на изкуството на един зограф по принуда. И със завещания от дедите „див огън“, придобит от триене на дърво о дърво и наричан още „Божи огън“. Читателят държи в ръцете си шепа живи въглени от този огън и от онова време след Ньой, от което ни делят сто години.

От началото на месец октомври, книгата "Див огън" на Издателство "Хермес" гостува с премиерата си край морето. На 8 октомври е представянето в Дома на писателя в Бургас, а на 15 октомври в Дом-паметник "Йордан Йовков" в Добрич.

"Заповядайте на срещите, за да бъдем заедно в есенните дни на стогодишнината от печалния за българите Ньой", отправят покана гост-участниците.

c