Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Шефът на Лекарската колегия в Добрич: Трябва да се остойности трудът на работещите медицина

Д-р Валери Веселинов: трябва да се остойности трудът на работещите медицина

Проблемите на здравеопазването у нас обсъдиха на съвместно заседание Районната лекарска колегия /РЛК/ в Добрич и местната организация на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Това съобщи на брифинг пред журналисти председателят на РЛК д-р Валери Веселинов. Той допълни, че са дискутирани предложения и варианти за излизането от незавидното положение, в което е здравеопазването ни.

Смятаме, че вариантът с площадната демокрация, която е за ден или два, не е най-добрият и няма да доведе до вярното решение, категоричен бе д-р Веселинов. Идеята, която ни обединява, е да можем да създадем условия в системата, които да ни дават възможност да си вършим работата най-добре. „Защото нашата работа и евентуално неблагополучията в нея рефлектират най-напред върху пациентите”, посочи председателят на РЛК в Добрич. Той допълни, че работата на хората, заети в здравеопазването, е всеки ден да спасяват човешки животи. „Това в момента става не защото, а въпреки условията, в които работим”, посочи лекарят. 

Според д-р Веселинов, първото и най-важно нещо е да се остойности трудът на хората, които работят медицина. Той сподели, че преди много години това е било обещано на събор на Българския лекарски съюз от тогавашния финансов министър Симеон Дянков. След месец и половина, когато видял цифрите, за остойностяване на труда в здравеопазването спряло да се говори. Според шефа на РЛК в Добрич трябва да има ясна представа за това колко струват самата дейност, трудът на хората, които я извършват и издръжката на структурата, която прави възможен този труд. Д-р Веселинов заяви, че едва тогава може да се пристъпи към следващата крачка - колко от нужните средства може на покрие НЗОК, колко -доброволно застраховане, допълнителни здравни фондове, или държавата да увеличи бюджета.

Лекарят посочи и сериозният кадрови проблем както при лекарите, така и при медицинските специалисти. Според него една от причините за него е, че не са направени добре условията за развитието на младите хора, които тепърва трябва да влязат в професията. От друга страна, посочи той, приемът за обучение на специалистите не е актуален спрямо необходимостта от тях.

Д-р Веселинов сподели също, че условията за специализация у нас са все още много далече от добри. Една от основните причини младите лекари да излизат в чужбина е, че там те са сигурни в своя път на развитие, каза лекарят. И допълни, че у нас те си заплащат специализацията, а едно участие в курс струва 4-цифрено число. Председателят на РЛК в Добрич е категоричен, че специализацията трябва да е държавна политика, а не да бъде оставяна на здравните заведения, които и да имат желание, нямат ресурса за това.

c