Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

7 октомври – Световен ден за достоен труд

На днешния ден – 7 октомври, отбелязваме Световния ден за достоен труд. Той се чества от 2008 г. по инициатива на Международната конфедерация на профсъюзите с подкрепата на синдикати от цял свят.

През 1999 г. Международната организация на труда определя достойния труд като право на всеки човек на плодотворна работа в условията на свобода, справедливост, сигурност и човешко достойнство.

На днешния ден синдикатите се обединяват за постигане на по-справедливо заплащане на труда, сигурно работно място и закрила. Според Европейската конфедерация на профсъюзите, достойните условия за труд включват няколко основни принципа. Трябва да бъдат затворени временните работни места, които вредят на здравето и застрашават живота на служителите.

На второ място, трябва да бъде въведена по-добра организация на труда, да се създаде благоприятна работна атмосфера, да се осигури по-голям баланс между работата и личния живот на служителите. Европейската конфедерация на профсъюзите настоява постоянно да бъде предлагана възможност за обучение и развитие на уменията.

Иска се още на работниците да бъде предоставена силна законодателна защита, както и да се изгради система от социални грижи за европейците, сменящи работното си място всяка година.

Източник: strelabg.com

c