Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

В Добруджа: При царевицата картинката е пъстра

Годината се очертава слаба за царевицата. Откъм добив картинката е много пъстра – от 540 кг/ дка до 700–800 кг/ дка. Най-силното ни поле с царевица е 910 кг/ дка, каза производителят Стоян Димитров.

Според него тази пъстрота се дължи на липсата на влага по време на цъфтежа на царевицата. Валежите в началото на вегетацията през пролетта са оказали благоприятно влияние върху поникването. През юли и август обаче почти не е паднала капка.

„Сушата се запази до миналата седмица, когато паднаха около 10 л/кв. м, които ни позволиха да пообработим почвата за сеитбата на пшеницата“, коментира Димитров.

Тази година земеделецът е реколтирал 4300 дка с царевица. Площите му са общо 13 хил. дка в землището на добричките села Крушари, Александрия, Абрит, Полковник Дяково, Земенци, Загорци. Отглежда още пшеница, слънчоглед и грах.

„С плевелите при царевицата се справихме много добре. Те поникнаха на сеитба заедно с културата. Ударихме ги, нямаше вторично заплевеляване. Хибридите също са хубави. Проблемът беше в липсата на влага в точния момент“, убеден е младият мъж.

Неприятелите по царевицата в Добруджа също се множат, като повече проблеми са създали царевичен стъблен пробивач и памукова нощенка.

„Все пак те не успяха да нанесат големи щети, тъй като плътността им не беше толкова голяма. Контролът си го извършваме, когато се наложи. По-скоро проблем ни създадоха плевелите, но и с тях се справихме. С влагата обаче нямаше какво да направим“, жалва се производителят.

Проблемите с изкупните цени на царевицата продължават и тази година. Според наблюденията на Димитров и неговите колеги, такава е тенденцията в цял свят.

„Миналата година и тази са слаби откъм добив и цените са надолу. В момента царевицата е около 26–27 ст./ кг, което е ниска цена. Успяхме да продадем част от реколтата на по-висока цена. Обаче се очертават тежки години,“ опасява се земеделският производител.

Източник: agri.bg

c