Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Ирина Митева от Добрич: Мъчно ми е за Ина Фотева

„Фотиту на терен! Фотевице!“ – това е бойното обръщение към актрисата Ирина Митева от Добрич, докато снимаше в сериала „Откраднат живот“, с който пробѝ и се настани в хиляди български домове. Навремето децата от блока я наричали „Инче“, по-късно в НАТФИЗ става „Ире“, а днес се обажда и на „Г-жо Фотева!“, когато някой я разпознае по улицата.

„След като във филма умрях, се случваше някой да ме спре и да ми се зарадва: „Аз се досещах, че вие сте жива! Знаех си!“ Отговарях: „Това е тайна. На никого нищо не казвайте! Под прикритие съм!“, с усмивка обяснява бившата екранна шефка на болница „Св. Кирил“. И уточнява, че в ежедневието не ходи нито толкова гримирана, нито толкова нагиздена като героинята си. „Аз влязох момиче в Академията и си излязох момиче. Не съм се замисляла как реално изглеждам – признава възпитаничката на проф. Пламен Марков. – Но Ина Фотева беше толкова дама, толкова крайно поддържана и различна от мен, че ми трябваше време да свикна с всичките й нокти, токчета, бижута, прическа... За година и половина снимки стойката, походката, маниерите на Ина ми помогнаха да приема своята женственост, да не се страхувам от нея, защото в началото е малко стресиращо да изглеждаш дама, а вътре в себе си да се чувстваш дете“. Не мислете обаче, че на г-ца Митева по принцип й липсва смелост, когато става дума за житейски ситуации. „Винаги съм си мислела, че ако зависеше от мен, щях да бъда малко по-хитра от Ина. Убедена съм, че, когато човек иска да спаси живота си, е способен на много неща“, разсъждава тя. Може би „нейната“ Ина би изобретила начин да избяга от демоничния си съпруг Иво Фотев, нищо че партньорът й Васил Бинев след края на тяхната линия в сюжета ужасно й липсва: „Бих му казала, че искам да отида на почивка, той щеше да ме прати и тотално би изгубил следите ми. Щях да си живея с кокошките, да отглеждам домати краставички и царевичка в някое диво село в Испания или Аржентина“, гради хипотези тя.

„Мъчно ми е за Ина, нормално е. И няма роля, която да я компенсира – това е невъзможно, защото всяка си има своите прелести и е съвсем различно влюбване. Не смятам, че влюбванията си приличат“, откровена е актрисата. За нея Ина Фотева е първата голяма кинаджийска любов. В театъра любовите й са повече, като започнем с Маги от „Котка върху горещ ламаринен покрив“ на Тенеси Уилямс, чийто образ Ирина разработва още в младежката актьорска школа на Малин Кръстев, а по-късно с неин монолог я приемат в НАТФИЗ. Идеята, че трябва да се пробва на сцената, е на прабаба й и прадядо й. „Някак си почувствах това, което те ми казват. Така в средата на ХІІ клас сякаш ми светна лампичка. Иначе имах други планове за живота си – бях решила да уча маркетинг и мениджмънт във Варна. Но в един момент рязко ги отхвърлих. И слава Богу, защото сегашният ми начин на живот прекалено много ми харесва“, споделя Ирина. Тя вярва, че пръстът на съдбата е посочил да превземе Академията от втори опит. Първата година кандидатства при проф. Стефан Данаилов и проф. Снежина Танковска, но на ІІІ кръг те я късат. „Разбира се, за мен това беше болезнено, но впоследствие разбрах, че като си изстрадаш мъката, помъдряваш. Останах да живея в София, да се подготвям, да работя и тогава си дадох сметка, че още не съм била готова по нито един параграф да вляза и да уча там. Не мисля, че щях да се справя толкова добре. След това ме прие проф. Пламен Марков и попаднах в страхотен клас. Беше много по-полезно за мен да пропусна годината – вече бях доста по-уверена и мотивирана. За нищо на света не бих заменила следващите 4 години, споделени точно с тези хора – преподаватели и състуденти“, категорична е Ирина Митева.

От миналия сезон 26-годишната красавица е част от младата трупа на театър „София“, където е престъпна измамница в „Нощта на 16 януари“ от Айн Ранд, объркана актриса в „Съгласие“ от Нина Рейн, сватбарка в „Емигрантски рай“ от Димитър Динев. Директорът на общинската трупа Ириней Константинов забелязва талантливата дебютантка в спектакъла „Нирвана“ по Константин Илиев, който Митева и състудентът й Александър Евгениев представят на Друмевите театрални празници в Шумен. След среща и кратък разговор двамата си стискат ръцете и Ирина акостира в бялата сграда в парка „Заимов“. Към постановката на Максима Боева тя продължава да се връща с удоволствие не само заради тласъка в кариерата: „Нашето представление има общо 7 отличия. Не ги деля на мои и на колегите. Какво би била моята награда за женска роля, ако го нямаше моя партньор на сцената – без неговия Яворов не бих била тази Лора“, подчертава актрисата.

По нежното лице на Ирина сякаш могат да се рисуват различни образи: то много се променя в зависимост от грима, така както се променя цветът на очите й – сив, зелен, гълъбовосин. „Бих правила всякакви трансформации с външността си, стига само да се влюбя в персонажа. В живота винаги полагам грижи да поддържам това чувство за влюбеност“, категорична е тя. В Пловдив в продължение на месец и половина тя ще репетира пиесата на Набоков „Събитие“ под режисурата на Красимир Ранков и отново е влюбена – в героинята. Историята е доста заплетена: нейната Любов е омъжена за художник и отношенията им вече са почти като на брат и сестра, когато голямата й любов се връща от затвора. Бил е зад решетките именно заради нея и нейния съпруг... Премиерата на тази драма за страст и отмъщение с комедиен уклон е предвидена за 16 ноември под тепетата.

Съвсем наскоро Ирина имаше и няколко снимачни дни във филма на Димитър Радев „Раят на Данте“. Там в главната роля е Владо Пенев, а тя играе негова майка в детските му спомени. „Беше ми много интересно да снимам в епоха“, отбелязва Митева, за която 60-те – 80-те на соца са „епоха“, позната само от разкази на очевидци. Тоалетите и фризурите от онова време за нея са чиста екзотика: „Бяха ме тупирали с толкова много лак за коса, че ако се качех на мотор, нямаше да имам нужда от каска – дори при насрещен вятър от 120 км в час нищо нямаше да трепне по мен. Сигурна съм, защото дядо ми имаше мотор и често ме возеше, когато бях малка...“.

До ден днешен на Ирина Митева й се налага да обяснява на различни хора, че не, още не е омъжена. Фалшивата новина се разпространява след като със скъпия си приятел и състудент Венцислав Сариев снима късометражка, в която двамата играят младоженци. Но не веднага щом пускат кадъра от екранното бракосъчетание във Фейсбук, а 2 седмици по-късно, когато Ина Фотева слага край на живота си в сериала. Тръгват слухове, че тя е поискала от сценаристите да я отстранят, защото си има лични планове – сватба, бебе на път и т.н. Макар над въпросното фото да е уточнено, че това се случва на снимачната площадка, Ирина и Венци са толкова убедителни, че всички се хващат на въдицата. „Близки и познати ми честитяха и ме питаха как е младоженческият живот. Беше абсурдно и за двамата, че получавахме поздравления дори от роднини в чужбина и упреци защо не сме им казали“, разсмива се скорпионката Ирина, която на 28 октомври навършва едва 27 и засега не мисли за семейство. Забавната история коментира в мрежата и екранната й „половинка“ Венцислав Сариев: „Майка ми среща съседка от квартала. Съседката: Синът ти се оженил за Ина Фотева от „Откраднат живот“. Майка ми: Не се е оженил. Това е филм. Играят младоженци. Съседката: Не бе, била сватба в тесен кръг... Смятай!... Идеална непланирана рекламна кампания на дипломния филм на Елена Тончева (режисьор) „Мишо и Виктория завинаги“. Беше изключително забавно изживяване“. Вярно, fake news, но понякога не е чак толкова неприятно...

Източник: monitor.bg

c