Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

4 октомври – Ден на информационното общество в България

Днес е професионалният празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика. От 2007 година датата се чества като Ден на информационното общество в България.

4 октомври е рождената дата на Джон Атанасов, чийто принос в развитието на компютърната техника е световно признат. Той е роден през 1903 г. в Хамилтън, щата Ню Йорк. Неговият баща Иван Атанасов е български емигрант от с. Бояджик, Ямболско. Майка му Айва Луцена Пърди е учителка по математика. Джон Атанасов се дипломира като бакалавър по електроинженерство през 1925 г. в университета Гейнсвил, Флорида, а през 1926 г. защитава магистърска степен по математика в Щатския колеж на Айова. В периода 1939-1941 г. Джон Атанасов и Клифърд Бери в Щатския колеж на Айова работят по направата и усъвършенстването на ABC (Atanasoff-Berry Computer), както е наречен първият компютър, който никога не е патентован.

От няколко години българската научно-техническа общност провежда най-значимите си събития около рождения ден на Джон Атанасов и обявяването на 4 октомври за Ден на информационното общество и професионален празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика ще бъде стимул за тяхната работа и признание за постиженията им.

Източник: posredniknews.com

c