Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Ясни са кметовете на девет села в област Добрич

В 9 села на територията на област Добрич има регистриран само по един кандидат за кмет, съобщиха за Про Нюз Добрич от Областна администрация в отговор на запитване. Данните са на Общинските избирателни комисии, публикувани на сайта на ЦИК.

Шест от селата, в които има само по един кандидат и де факто той е сигурният кмет, са в община Добричка. Това са Бранище, Енево, Лясково, Ловчанци, Ломница и Царевец. По едно село има в общините Балчик – Ляхово, Генерал Тошево – Йовково, и Крушари – Телериг.

За кмет на кметство на 27 октомври ще се гласува в 70 населени места в област Добрич. Най-много са селата в община Добричка – 27 на брой. В Шабла само в едно село ще има избор на кмет на населено място.

В пет от общините има обединение на населени места за избор на кмет на кметство.

  • В община Балчик жителите на селата Гурково и Брястово ще избират кмет на Гурково. Така ще е и за кмета на Сенокос, за когото ще гласуват и жителите на село Карвуна.
  • В Каварна кметът на Белгун ще бъде избиран от гласоподаватели от Белгун и Травник.
  • В община Тервел също има две двойки села, обединени при избора на кмет на кметство – Коларци - Брестница и Полковник Савово – Войниково.
  • В община Генерал Тошево има три двойки села – Спасово-Вичево, Росица – Лозница и Кардам – Огражден.
  • Последната пета община, в която гласоподаватели от две села избират кмет на кметство, е Крушари, там за кмет на кметство заедно вота си ще дадат избиратели от Ефрейтор Бакалово и Зимница.

При двойките населени места водещо е първото село и изборът е за кмет на кметство в него, като той отговаря и за второто село.

c