Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Министър Ананиев връчи ключовете на 25 нови линейки, едната идва в Добрич

Ключовете на 25 нови линейки за нуждите на спешната помощ в страната връчи днес в София министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Както Про Нюз Добрич вече писа, една от тях ще е за Центъра за спешна медицинска помощ в Добрич. Директорът на Спешния център д-р Огнян Господинов присъства на церемонията, за да получи ключовете на новата придобивка.

Новите линейки са закупени по проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“ по оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 с общ бюджет 163 897 815,62 лв. и тригодишен срок за изпълнение, до 23.10.2021 г.

Министър Ананиев съобщи, че с настоящата доставка броят на новите линейки по проекта вече достигна 82. До края на годината предстои да бъдат доставени още 70. Останалите санитарни автомобили – до предвидените по проекта 400, ще бъдат доставяни поетапно до 2021 г.

Големият инвестиционен проект се реализира на територията на цялата страна, като освен закупуването на 400 санитарни автомобила са предвидени строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ (спешните отделения в 34 лечебни заведения за болнична помощ, 27 Центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиали и 6 изнесени екипа). Като отделна дейност по проекта ще бъдат модернизирани и всички помещения в структурите на спешната помощ, като за целта ще бъде осигурено ново оборудване и ново обзавеждане.

Центърът за спешна помощ в Добрич получава нова линейка

Припомняме, че в отговор на въпрос от народния представител Даниела Димитрова министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че по Проекта, област Добрич ще получи десет нови линейки, сред които и една високопроходима. Първите две пристигнаха през юли т. г. и бяха пренасочени към филиалите на ЦСМП в Тервел и Каварна. По проекта в областта ще бъде извършен ремонт на базата на ЦСМП в Добрич с преустройство на съществуващите помещения. В Каварна и Генерал Тошево ще се строят нови сгради. В Шабла, Балчик и Тервел ще се извърши преустройство на съществуващите помещения. Помещенията на Спешното отделение на МБАЛ в Добрич също ще бъдат преустроени.

Снимки: trud.bg

c