Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Глобяват мъж от село в община Тервел, живял с 14-годишно момиче

Глоба в размер на 1 000 лева наложи Районният съд на Тервел на М. Н. М. от село С., който живял на съпружески начала и без сключен брак с 14-годишно момиче. Това е станало в периода от август 2018 година до 25 юни т. г. Мъжът е от ромски произход, без образование.

В хода на разследването станало ясно, че М. Н. М. и момичето се познавали от лятото на 2018 година. Първоначално двамата комуникирали по телефона и постепенно между тях се оформили трайни приятелски взаимоотношения, които в по-късен етап се преобразували в интимна връзка. По това време Н. В. била на 14 години и обвиняемият бил запознат с този факт. Въпреки това двамата решили да заживеят заедно и момичето отишло с М. Н. М. в дома на родителите му.

Предвид възрастта на момичето служители на дирекция „Социално подпомагане“, отдел „Закрила на детето“, са извършили проверка по случая. При нея е установило съвместното съжителстване между непълнолетната и обвиняемия.

Престъпното деяние е извършено от мъжа при пряк умисъл. Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до две години или пробация, както и обществено порицание.

При определяне размера на наказанието на М. Н. М. съдът се е съобразил със смекчаващите вината обстоятелства и имущественото му състояние. Такива доказателства са чистото съдебно минало на обвиняемия, направените от него самопризнания, проявената самокритичност, добрите му характеристични данни, оказване на съдействие за изясняване на обективната истина, липса на образувани досъдебни производства за извършени престъпления от общ характер, както и тежкото му материално-битово положение.

Решението подлежи на обжалване и протест пред Окръжния съд в Добрич в 15-дневен срок.

c