Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Театрали от Каварна грабнаха Голямата награда на Международен фестивал

Голямата награда на 12-ия Международен фестивал на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка беше присъдена на театралния колектив към народно читалище "Съгласие" в Каварна. Актьорите от театралния състав „Гочо Гочев” получиха отличието за спектакъла „Прелъстяването” от Нийл Саймън.

От читалището в Каварна съобщават за още едно отличие – на Злати Златев, който е обявен за режисьор №1. "От 22 любителски състава нашите самодейци спечелиха сърцата на журито, на публиката, на всички, които оценяват труда на едни благородни хора, които не търсят пари и богатства", споделят от културната институция.

Наградата за най-добър спектакъл на международния фестивал отиде при театралите от Медицинския университет във Варна. Студентите бяха отличени за постановката „Репетиции на Мечо Пух” от Александър Александров.

Рени Додева спечели приза за водеща женска роля в пиесата „Не си ли яздила камила” от Алдо Николай. Актрисата от театралната формация при Народно читалище „Иван Вазов” в Костинброд, както и всички от екипа на театъра, получиха признанието на зрителите от Лом и бяха удостоени с наградата на публиката.

Първа награда за водеща мъжка роля получи Младен Петров от театрална трупа „Асорти” към народно читалище "Градище", Своге. Актьорът впечатли с играта си в моноспектакъла "Великденско вино" от Константин Илиев.

Специалната награда на Община Лом беше присъдена на читалище „Еленка и Д. Аврамови”, Свищов, за пиесата „Фейсбукът на Чудомир” по разкази на Чудомир. Отличието за младежки спектакъл отиде при учениците от СУ „Димчо Дебелянов”, Белене. Младите артисти бяха наградени за представянето си в постановката „МОМО” от Михаел Енде.

Съюзът на народните читалище в България отличи със специални награди актьори и режисьори, изявили се в театралния фестивал, за ярко сценично присъствие и оригинална постановка. Председател на фестивалното жури бе театроведът Гергана Пирозова, а в журирането й помагаха актьорите от Народния театър "Иван Вазов" Васил Драганов и Христо Чешмеджиев.

Домакините от драматичен театър "Кръстьо Пишурка" закриха фестивала с най-новата си постановка - мюзикъла "Двубой" по Иван Вазов.

Източници: БНР, НЧ „Съгласие”

c