Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Фотоси представят Освобождението на Добруджа по време на Първата световна война

Фотоизложба със заглавие „Освобождението на Добруджа по време на Първата световна война 1916 – 1917 година“ е подредена в музея в градския парк „Свети Георги“. Тя е част от проект NETWORLD по програма „Дунав 2014 – 2020“, по който Регионалният исторически музей в Добрич работи.

Богатият снимков материал показва победния поход на българската армия на добруджанския фронт по време на Първата световна война. Специално място е отделено на боевете при Тутракан от 5-6 септември 1916 г. и Добрич от 5-7 септември 1916 г., влезли в историята като Тутраканска и Добричка епопеи. Проседяват се бойните действия в Северна Добруджа и освобождаването на цялата област от румънска окупация.

Автори на изложбата са Радослав Симеонов – главен експерт в дирекция „Социална политика“ към Министерство на отбраната, и Петър Бойчев – директор на Историческия музей в Тутракан. Използваните фотоси са от фондовете на Регионалния исторически музей в Добрич и Историческия музей в Тутракан, както и от частни колекции. Изложбата е част от интерактивната образователна игра „Търси се Добруджа“.

c