Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Д-р Анелия Андонова оглави ОД „Безопасност на храните” в Добрич

Д-р Анелия Андонова е новият директор на Областната дирекция по безопасност на храните, стана ясно на редовното заседание на Областната епизоотична комисия. Тя е назначена със заповед на земеделския министър Десислава Танева и поема поста от днес. Досегашният ръководител на дирекцията д-р Борислав Каменов излезе в пенсия.

Д-р Андонова и д-р Илиан Славов – инспектор в ОДБХ, представиха накратко състоянието на епизоотичната обстановка в областта и страната по отношение на Африканската чума по свинете. Те отбелязаха, че към момента няма нови случаи и по отношение на заболяването и неговото разпространение ситуацията е спокойна. Въпреки това набелязаните мерки за сигурност остават в сила и се следи за стриктното им спазване, заяви д-р Андонова.

„От днес до края на месеца ще се извършват проверки, съгласно разпореждане на МЗХГ, на стопаните, които получиха обезщетение за ликвидирани прасета в задни дворове“, съобщи д-р Славов. Съгласно заповедта на министър Танева, при установено нарушение ще се съставя констативен протокол, животното ще бъде умъртвявано, а на собственика му – наложена административна глоба, припомни областният управител Красимир Кирилов. В заключение д-р Андонова заяви, че течащата в страната проверка от европейски комисари по отношение на справяне с ограничаването и ликвидирането на АЧС е с висока оценка за предприетите мерки и реализирани дейности от страна на компетентните органи.

c