Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Водещи невролози ще консултират пациенти от Добрич с множествена склероза

Кампания „Невролозите идват при вас”, насочена към хора с Множествена склероза /МС/, ще се проведе в Добрич. Тя е насочена към пациенти от регионите в страната, в които няма специализирани кабинети и специалисти, съобщи за Про Нюз Добрич Здравка Цветарска – председател на фондация „Множествена склероза България”. Тя допълни, че Добрич е от тези градове и кампанията ще започне от тук. Предстои да бъдат уточнени датата и мястото на провеждането й, очаква тя да се състои в средата на октомври.

Идеята на този проект е хората да могат да получат информация от невролог, МС-специалист и психолог относно правата им като пациенти, начините за стигане до новите терапии, относно социалните услуги, рехабилитацията, обясни Цветарска. Участниците в кампанията ще бъдат информирани как да се справят в ежедневието си, кога трябва да потърсят лекарска помощ, как може да им е полезен психологът – на тях и на близките им. Ще могат да зададат и своите въпроси. Ще имат възможността да разкажат своите казуси и специалистите да са се опитат да им бъдат полезни в решаването им. Ще получат информационни книжки, в които са описани основните моменти в бита на пациента с тази диагноза.

Един от основните проблеми, с които от години се борим, е, че нямаме регистър, сподели Здравка Цветарска. По думите й последната статистика е от 1985 година и според нея болните от Множествена склероза тогава са били 3 500. Към момента са между 8 000 и 10 000, а може и да са повече, посочи председателят на фондацията. Тя предполага, че в Добрич не са по-малко от 100.  

Множествената склероза (Encephalomyelitis disseminata, известна още и като Дисиминативна склероза или съкратено МС) е автоимунно възпалително невродегенеративно хронично заболяване с неизяснена етиология и вероятна генетична предразположеност. Като ключови фактор в развитието ѝ могат да бъдат факторите на околната среда и инфекциозни причинители. МС засяга мастната миелинова обвивка на аксоните на човешкия главен и гръбначен мозък. Това причинява демиелинизация и образуването на лезии в мозъка, което води до широк спектър от признаци и симптоми. Заболяването се развива най-често в ранните години на зрелостта, като се среща по-често при жените. Разпространението му варира в широки граници между 2 до 150 болни на 100 000 души. МС е описана за първи път през 1868 година от Жан Шарко.

Почти всички неврологични симптоми могат да съпровождат заболяването, като често се стига до физическа и ментална инвалидизация. МС има няколко форми. Новите симптоми се появяват като дискретни атаки (пристъпна форма) или бавно се натрупват с времето (прогресивна форма). В периодите между пристъпите симптомите може да изчезват напълно, но често се явяват трайни неврологични проблеми, особено с напредване на болестта.

Не съществува познато лекарство за множествена склероза. Лечението е насочено към възстановяване на функциите след пристъп, превенция от нови пристъпи и предотвратяване на трайната инвалидизация. Средната продължителност на живот при засегнатите пациенти е с 5 до 10 години по-ниска от останалата част на населението.

c