Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Тръгват проверки в промишлените птицеферми за наличие на Инфлуенца

Започват масирани проверки на птицефермите в цялата страна, заради риска от наличие на болестта Инфлуенца и Салмонелоза. Проверките не инспекторите ще продължат до 18 октомври 2019 г. включително, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните /БАБХ/.

Ще бъдат инспектирани всички животновъдни обекти с промишлен характер за водоплаващи и кокошеви птици в страната. От Агенцията припомнят, че зимния сезон е рисков за птиците по отношение на болестта Инфлуенца. Това е и причината, поради която инспекторите ще следят за спазване на изискванията за биосигурност и изпълнението на самоконтрола във фермите. Наблюденията ще са съсредоточени главно по отношение наличието на Инфлуенца по птиците и Салмонелоза. Обектите трябва да изпълняват въведените мерки за биосигурност, съгласно законодателството и приложението им на практика.

Честотата на взимане на пробите и техният брой трябва да се прилага в съответствие с Националната профилактична програма за контрол и допълнителните инструкции, утвърдени от БАБХ за гарантиране здравния статус на сектора.

Проверките, които ще извършват служителите на Агенцията по храните, са свързани със спазван на наложените мерки и за прилагането им, а именно:

  • вземане на проби за проверка ефективността на дезинфекцията
  • документална проверка
  • инспекция на място в обекта, за съответствие на изготвения план за биосигурност

При установяване на пропуски в прилагането им, на собствениците ще бъдат съставяни актове за установяване на административно нарушение, предупредиха от БАБХ.

В началото на месец септември, на среща с птицевъдния бранш, в БАБХ вече бяха обсъдени мерките за биосигурност, които фермерите трябва да спазват.

c