Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Одобрени са средства за нови книги на читалища в община Ген. Тошево

Одобрени са проектите на три читалища на територията на община Генерал Тошево, с които просветните учреждения ще получат финансиране по Програмата „Българските библиотеки — съвременни центрове за четене и информираност“, съобщиха от местната общинска администрация. Министерство на културата отпуска финансовия ресурс, с който ще бъдат закупени нови книги и информационни системи за дейността на библиотеките в трите читалища:

  • НЧ „Отец Паисий 1897″ с. Спасово – 1 185.45 лв.
  • НЧ „Йордан Йовков 1896″ с. Красен – 1 051.91лв.
  • НЧ „ Св. Св. Кирил и Методий 1897″ с. Пчеларово – 811.96 лв. /сумите са с включен ДДС/

Общата сума, която Министерство на културата отпусна за финансиране на проекти за първата конкурсна сесия, е 1 023 499 лева. Средствата са разпределени за 687 български библиотеки, които ще могат да обновят фондовете си с нови книги и други информационни източници по Програмата „Българските библиотеки — съвременни центрове за четене и информираност“. При първата конкурсна сесия , в Министерството на културата са внесени 740 проекта, от които експертна комисия с председател заместник-министърът на културата Надежда Захариева одобри 687.

През месец септември предстои обявяването на втората конкурсна сесия по програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“. За нея в Министерство на културата са осигурени още близо 1 милион лева.

Кандидатстването е на конкурсен принцип, чрез подготовка и защита на проекти, изготвени по утвърдени от министъра на културата правила. Основната цел на програмата е да активизира интереса към книгата и четенето и да съдейства за развитието на библиотеките като центрове на духовност, придобиване на знания и информация.

c