Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Започна строителството на новия православен храм „Свети Лука Кримски“

Открита е строителната площадка и се определи строителната линия и нивото на строеж на новия православен храм „Свети Лука Кримски“.

С това реално стартира строителството на църквата, която се намира в най – младия квартал на Добрич – "Добротица", съобщават от общинската администрация. Храмът ще се изгради благодарение на безвъзмездно отстъпения терен от Общината и със спомоществователството на дарители.

Проектът на храма е дарение от арх. Петър Николов и инж. Пенчо Керванов. Сградата ще е висока 16 метра, което определя храма като най-високия в Добрич.

Благотворителната кампания за набиране на средства продължава.

Новият молитвен дом ще е уникален като сграда и като храм, не само за Добрич, но и за цялата област. Той ще бъде кръстокуполен с камбанария, като застроената площ ще достига 220 квадратни метра.

Това, което ще го отличава от другите църкви, е височината – в най-високата си част храм „Свети Лука Кримски” ще се издига до 16 метра. Другото, което ще го отличава, е куполът в средата на храма. Сега в Добрич има само един такъв – „Света Троица”, но куполът на новия ще е много по-широк и висок, което го прави уникален за Добрич и областта, коментира отец Петър.

В новия храм ще бъде положена частица от мощите на Св.Лука Кримски, която отец Петър е получил в дар при посещението си в храм в Украйна преди години. Сега тя се съхранява в храм „Света Троица”.

c