Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

С военен ритуал и панихида Добрич почете паметта на героите

С военен ритуал и панихида на Военното гробище-музей днес – в Деня на Добрич, бе почетена паметта на загиналите за свободата на Добруджа.

На възпоменателното събитие присъстваха народните представители Даниел Петков, Даниела Димитрова, Йордан Апостолов, Йордан Йорданов, д-р Хасан Адемов, Сенем Гюзел – генерален консул на Република Турция в Бургас, капитан трети ранг Балкански от Военноморските сили, областният управител Красимир Кирилов, председателят на Общинския съвет Иво Пенчев, представители на Министерство на отбраната, делегации от побратимените градове от Русия, Турция, Украйна, Северна Македония, почетни граждани на Добрич, военноинвалиди и военни от запаса, общински съветници, представители на политически партии и движения, на обществени организации, граждани и гости на града ни.

Заупокойна молитва в памет на героите, отдали своя живот за свободата на Добруджа, и на военните, които почиват на добруджанска земя, отслужиха архиерейският наместник на Добричка епархия Иван Дойчев, отец Стоян и отец Емануил – свещеници в храмове на Добрич.

„Опазването на всяка педя родна земя винаги се е заплащало с кръв и смърт и винаги се е отплащало с национална гордост и вечна признателност”, каза в словото си зам.-кметът д-р Емилия Баева. Тя припомни, че Военното гробище-музей в Добрич е най-голямото в България от времето на Първата световна война. „То е последен и вечен дом на повече от 3 500 войници и офицери от 10 националности и 5 вероизповедания. Повечето от тези жертвоготовни воини остават безименни”, каза още д-р Баева.

Признателните потомци почетоха паметта на загиналите за Добруджа с минута мълчание, поднесени бяха венци и цветя.

c