Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Почетният гражданин на Добрич: Приемам наградата като признание за добруджанския фолклор

Приемам отличието като една житейска награда не само за себе си, а като  признание за добруджанския фолклор. Признание за  невероятните колеги от Представителен фолклорен ансамбъл „Добруджа”, които са едни чудесни патриоти на културния фронт. Приемам тази награда и като резултат на голямата съпричастност на родителите и децата от детската студия, които неимоверно много защитават името на нашия град. Това каза при удостояването му с отличието Почетен гражданин на Добрич главният художествен ръководител на ПФА „Добруджа” Стоян Господинов. Той благодари на Инициативния комитет, който го е предложил, на Комисията, която го номинира, на Общинския съвет и на председателят му Иво Пенчев. Изказа благодарности на всички кметски екипи и общински съвети, които са подкрепяли ансамбъл „Добруджа” през годините.

Повече от 50 години на сцената Стоян Господинов съхранява и популяризира българския фолклор и българските традиции, каза на тържественото заседание на ОбС Иво Пенчев. Ето какво сподели още председателят на местния парламент:

„Неговата творческа дейност неизменно е свързана с ПФА „Добруджа“, в който работи над 42 години, с него е свързан житейският и професионалният му път.

 Постъпва в ансамбъла през 1976 година като артист-балетист, до 1998 година. Главен художествен ръководител на ПФА “Добруджа” е от 2001 година.

Със своето изкуство ръководеният от Стоян Господинов професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа” е признат за един от най-добрите представители на фолклорния жанр в България. Той се отличава с неповторим маниер на музициране, специфичен за добруджанския фолклор, естествените и красиви гласове на певиците, които продължават богатата песенна традиция на Добруджа, с отлични и професионално подготвени изпълнители от танцовия му състав. Сред достойнствата на изпълнителите на ПФА „Добруджа” е и фактът, че те с лекота претворяват фолклора от всички етнографски области на България. Със своите хиляди концерти ПФА „Добруджа” участва активно в концертния живот на Добруджа и България. На неговото вълнуващо изкуство се радват зрителите от десетки страни – Белгия, Франция, Русия, Великобритания, Италия, Ирак, Нигерия, Китай, Холандия, Швейцария и много други. След изпълненията на добруджанските артисти залите са отеквали от нестихващи аплодисменти на омагьосаните зрители.

Освен с ПФА „Добруджа”, с който е свързана трудовата дейност на Стоян Господинов Стоянов, той работи с още много фолклорни формации -  ПФТС „Добруджа“, ФА „Бизоне“ – Каварна, Клуб за автентичен фолклор „Добруджа“, ФА „Българка”- Шабла, ансамбъл „Радуга”, с. Каменка, Украйна. И те неизменно се нареждат на първите места сред най-добрите у нас и по света.

Той създава Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа” и вече 35 години работи упорито и с отдаденост с десетки хиляди деца от няколко поколения от Добрич, за да се запазят и популяризират хилядолетните български обичаи и традиции. Дарява щастие и надежда на талантливите деца на Добруджа, учи ги да носят магията на българския национален фолклор в сърцата си и да продължават да доставят радост със своите музикални, певчески и танцови изпълнения. Сред настоящите изпълнители от студията вече има внуци на първите участници. Благодарение на работата му с децата изгражда достойни личности, научени на труд, отдаденост, екипност и любов към род и Родина. Защото малка част от тях продължават професионално да се занимават с фолклор, но всички те се реализират като добри и успешни българи, които ценят традициите.

Вече 37 години Стоян Господинов Стоянов поддържа приятелски връзки с Широ Ишизака и Ириса Наото, която е ръководител на ансамбъла за български фолклорни танци “Кога”. Всяка година те идват, за да се учат от него на български народни танци, а при посещенията си в Япония той е научил да танцуват хора и ръченица стотици японци. В класовете му участват хора на възраст от 16 до 95 години.

Отново на доброволни начала работи вече 25 години с бесарабските българи от ансамбъл „Радуга” в с. Каменка, Украйна. Целият репертоар на ансамбъла, който участва изключително успешно в много концерти и фестивали, е поставен от именития хореограф от Добрич.

Стоян Господинов Стоянов е носител на уникалната българска духовност, пазител на българското народно творчество и носител на най-скъпото наследство на един народ – неговата идентичност.

Стоян Господинов Стоянов е носител на многобройни награди като артист-балетист -„Златна лира“ и „Кристално огърлие“  на Съюза на българските музикални и танцови дейци, както и като ръководител на ПФА „Добруджа” и ПФТС „Добруджа”  - „Златна лира“ и „Кристално огърлие“, „Златен век с печата на Симеон Велики“, Златна значка, „Златната кобилица“, Голямата награда на Община Добрич, Почетен знак и диплом на ЦИОФФ и други”.

Награди на Стоян Господинов:

  • - като артист-балетист - „Златна лира“ и „Кристално огърлие“  на Съюза на българските музикални и танцови дейци
  • - като ръководител на ПФА „Добруджа” и ПФТС „Добруджа”  - „Златна лира“ и „Кристално огърлие“  на Съюза на българските музикални и танцови дейци за изключителен принос за развитието и популяризирането на българския фолклор
  • - „Златен век с печата на Симеон Велики“ – награда на Министерство на културата
  • - Златна значка от Съвета на Европейската научна и културна общност и официалното представителство на уникалните селища в Европа за институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата
  • - Два пъти носител на Купата на Двореца на културата и спорта от Коледно надиграване във Варна
  • - Носител на Гран при от Световен фолклорен фестивал в Агридженто, Италия – Кръговрата на живота, също Гран при на фестивали в Бьозел, Германия
  • - „Златната кобилица“ – за цялостен принос в съхранение и популяризиране на българското фолклорно изкуство – най голямата награда на ЦИОФФ към ЮНЕСКО
  • - Голямата награда на Община град Добрич за изключителен принос в областта на духовната култура, за висок професионализъм, богата творческа дейност, утвърждаване на духовните ценности чрез силата на българският фолклор
  • - Почетен знак и диплом на Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО
  • - Почетен знак  и диплом на Ген. Тошево

Награди на ръководени от Стоян Господинов формации:

  • - Купи на двореца на културата и спорта във Варна от Коледно надиграване през 1997 г. и 2001 г.
  • - Награда за най добро изпълнение на публиката от Коледно надиграване във Варна – 1999 г.
  • - Диплом от фолклорен фестивал „Добруджа пее и танцува” в курорта Албена, 2002 г.
  • - Сребърна лира от Международен детски фестивал „Приятели на България”, Сочи, Русия
  • - Диплом от Международен фолклорен фестивал „С България в сърцето”, Каварна
  • - Първи награди от Европейски музикално-танцов фестивал в Бьозел, Германия през 1997 г. и 1999 г.
  • - Гран при на Световен фолклорен фестивал “Децата на света”, Агридженто, Италия през 2012 г.
  • - Гран при на фестивала „Слънчева България”, Балчик
c