Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Фолклорни формации от близо и далеч разлюляха сцената в с. Българево

Втори фолклорен събор разлюля с песни и танци, сцената на село Българево. 13 фолклорни формации от близо и далеч взеха се представиха в празничното веселие през тази година, съобщиха организаторите.

Едни от тях бяха изпълнителите от състава към НЧ "Пробуда 1932" - с. Цонево, община Дългопол. Те изпълниха две песни, но пък силно впечатлиха солови изпълнения на Ташо Ташев, Таня Спасова и Иван Докторов - акордеон. Участие в програмата взеха фолклорни групи от Българево, Каварна, Варна, Горичане, Пчеларово и Вранино.

В изненада на празника се превърна участието на фолклорната певица Стели Йорданова, която не за пръв път е специален гост на фестивалната публика на Българево. Фолклорната изпълнителка има издадени два албума с македонски песни, и редица авторитетни награди зад гърба си. "Този път грабна местните с хороводни китки от подготвяния си трети албум и красивата песен "Не се карай, стара ле мале", чийто клип само преди дни засне на нос Калиакра. Намерението на екипа, с който работи, е промото на продукцията да бъде на рождения ден на изпълнителката - 28 септември" разказаха организаторите на събитието. Любопитна подробност е, че певицата е българевска снаха, изключително уважавана от хората в селото. "Интересното е, че това е наследено и от нейния син - нашият председател на гражданското обединение "За туризма на Калиакра" и деен радетел за развитието на района, заедно с кмета на селото", споделиха гости на събора.

По стар обичай, домакините гощаваха всички гости с домашно приготвена пита, грозде и локум. "Българево продължава да празнува и посява родност и българщина в сърцата на хората", бяха част от думите на кмета на селото, към гостите на фолклорния събор.

c