Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

За Нула боклук! Деца от с. Българево почистиха плаж Болата

"Светът се променя с твоя пример, а не с твоето мнение." Благодарим Ви, деца!"

Тези думи на благодарност бяха отправени от ръководство на НЧ "Народен будител", след края на вчерашната еко инициатива на група деца от каварненското село Българево.

На празничният 22 септември, деца и възрастни - българевци, яхнаха велосипедите и отскочиха до едно от най красивите природни кътчета - плаж "Болата", за да го почистят от разпилените отпадъци.

За няколко часа, десетте деца и няколко възрастни успяха да напълнят няколко чувала с пластмасови бутилки, полиетиленови торбички, метални и стъклени опаковки, зарязани от туристи и разпилени от вятъра.

Няколко дни по-рано, управата на българевското Читалище "Народен будител - 1940" отправи призив, в който покани всички желаещи, в деня в който отбелязваме 111 години от обявяването на независимостта на България, да се включат в почистването на плаж Болата. "Мили деца, жители и гости на село Българево, ще осъществим желанието и идеята Ви да почистим това местенце от хубавия ни роден край". След този кратък призив, всички ентусиастите реализираха начинанието, съчетавайки полезното с приятното. Сандвичите, водата, материалите за работа и музиката - осигуриха възрастните. За всеки един, който не разполага с велосипед, беше осигурен такъв.

Ето какво сподели за Про Нюз Добрич Красимир Митев - един от екипа на читалището в село Българево:

Идеята дойде изцяло от децата в селото. Ние - екипът на НЧ"Народен Будител", я прегърнахме и организирахме събитието. Протече като велопоход и на всички деца бяха подарени специални бутилки за вода. Това бе и посланието на самото събитие - "Не само да не оставяме боклук след себе си, а и да не генерираме такъв като потребители". Решени сме и в бъдеще да продължим да развиваме и изграждаме културата за "Нула боклук".

Бутилките за многократна употреба, осигурени за всички деца-участници

Десет деца от село Българево, на възраст между 10 и 15 години посяха зрънцето на идеята и се включиха в нейното реализиране.

"Децата са изворът и те са тези които могат да накарат възрастните да се замислят. Вярваме че с времето все повече хора ще приемат идеята. Като я приемат, ще прерасне в култура", убедени са от ръководството на българевското читалище.

c