Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Трети ден стотици граждани на Добрич са без вода, предпразнично

Жители на добричкия квартал "Добротица" сигнализираха за продължаващ трети ден проблем с липса на вода в домовете си. Живеещите в блокове 25, 37 и 42 недоумяват от липсата на каквато и да било информация относно причините кое налага да са със спряно водоподаване дни наред.

Наш репортер разговаря с част от живеещите в трите блока, които се обърнаха към Про Нюз Добрич, след поредица безуспешни опити да се свържат или да им бъде обърнато нужното внимание от отговорните институции:

Г-жо Богданова, разкажете от кога нямате вода?

В целия квартал, водата беше спряна след 22 часа на 18 септември. Съседи ни информираха, че са видели съобщение, което е на сайта на общината, че от 23 часа на 18.09.2019 г. вечерта до 17.00 на 19.09.2019 г. няма да има вода поради присъединяване към новият водопровод (съобщението е публикувано не в сайта, а във фейсбук страницата на Община Добрич - бел. ред.). И така до днес.

Успяхте ли да се свържете с някого до този момент, за да получите обяснение за случващото се?

След като водата не беше пусната на 19-и, както пишеше в съобщението, към 21.00 ч. се обадих във "ВиК Добрич" и от там ми отговориха, че съм първата, която се обажда от този блок, но те знаят, че има още три блока, в които също няма вода. Казаха още, че ще информират Общината, защото водният цикъл е тяхна отговорност. На следващата сутрин (20 септември - бел. ред.) писах на Общината. Отговорът беше, че ще информират "ВиК Добрич" АД. Започнах да издирвам номер на някого от Общината, с когото да се свържа. Не успях да се свържа с г-жа Михова, но все пак говорих със секретарка, която каза, че ще ѝ предаде и ще ми върне обаждане. Часове наред - нищо. Все пак, чрез познати и съседи, успяхме да се доберем до мобилния телефон на г-жа Михова, но без резултат - никой не вдигаше. Вече в края на работния ден, звъних отново на ВиК, а те ми казаха, че ще се работи и през следващия ден. Така разбрахме, че за поредна вечер ще сме без вода.

Изобщо ли не е сте имали вода през тези дни или е пускана за определено време?

При нас не е идвала. За щастие, на съседите от квартала им я пуснаха завчера, но при нас не е теквало изобщо.

Как се справяте в тази ситуация?

Къпем се при родители и при приятели. Имаме съседи с малки деца - при тях е по-изнервено. Повечето от нас са възрастни хора и изпращаме децата да пълнят туби с вода. За капак на всичко - и инкасаторката мина вчера.

Припомняме, че официална информация за спиране на водоподаването в квартал "Добротица" беше публикувана в сайта на "Водоснабдяване и канализация Добрич" на 18 септември. В нея се съобщаваше, че ще бъда спряно водоподаването в кв. "Добротица" от 23:00 часа, заради изграждане на водопроводна връзка по проекта за подобряване на водния сектор в град Добрич. Текст, който информира за същото - спиране на водата на 18 септември от 23:00 часа вечерта, имаше и на фейсбук страницата на Община Добрич, като в него се уточняваше, че водоподаването ще бъде възстановено до 17:00 часа на 19 септември.

Преди полунощ спират водата в квартал на Добрич

Хронологично - заради работните дейности в района, в следобедните часове на 19 септември се наложи спиране на водата за всички квартали в града. Официална информация за това беше публикувана на сайта на ВиК Добрич. Часове по-късно, поетапно водоподаването беше възстановено във всички части на града.

Добрич е със спряно водоподаване

Проверка на Про Нюз Добрич показа, че, с изключение на четири блока в квартал "Добротица", не е имало други места в града, които да са без вода.

Според последната информация от Общината, продължава работата по отстраняване на повредата в жк "Добротица". Снощи без вода са били живеещите в бл.25, вх Б; бл.42, вх.В; бл.46 и бл.37. И през днешния ден ремонтът ще продължи.

Снимките са ни изпратени от живеещи в квартал "Добротица"

c