Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

За 2022 година е запазена дата за сватба в „Двореца” в Балчик

Заявки за сватби и специални тържества в „Двореца” в Балчик вече се подават и две години по-рано от самите събития, съобщи пред журналисти директорът на културния институт Жени Михайлова. Тя посочи, че има запазена дата за сватба през 2022 година. Бъдещите младоженци са чужденци, живеят в Европа. Когато са от смесени бракове, от различни страни подготовката на събитието е по-трудна, сподели директорът на „Двореца”. По думите й, тъй като пристигат от различни държави, стиковката между роднинските групи е по-трудна. Имаме заявки за сватби и за 2020, и за 2021 година, допълни Михайлова.

През тази година сватбите в „Двореца” са повече от 2018 година, когато са били 70. Културната институция е предпочитана за лични тържества, тъй като разполага с хотелска част, където домакините и гостите отсядат.

Имаме заявки за различни технически срещи, конференции и други събития, каза още Жени Михайлова. По думите й са подадени заявки и за по-специален набор конференции, които са с историческа насоченост. Предстои провеждането на семинар на директорите на училищата по изкуства в страната, на който ще се разискват новости в образованието. Директорът на „Двореца” припомни, че имат образователни програми, които ще стартират през октомври. Те са за изнесено обучение по музика, история и други предмети и са за средни и начални училища.

„Надявам се да приключим един добър сезон. Няма да достигнем миналогодишните резултати, които бяха най-високи по отношение на туристопотока. Но смятам, че като приходи ще сме близки до 2018 година, когато те бяха близо 2 милиона лева”, сподели Жени Михайлова. По думите й тази година има увеличение на туристите от Скандинавските страни, от Чехия и Полша /с по 2-3 процента/. Ръстът на румънците, които всяка година са повече от предната, е 5 на сто. Интерес към „Двореца” са проявили също туристи от Япония, Китай, ЮАР, но става дума за малки групи. Културният институт е посетен от 8 на сто повече канадци в сравнение с предната година.

c