Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Етно музика от цял свят, конференции и изложби в „БезГраници” в „Двореца" в Балчик

10-то юбилейно издание на международния арт и етно форум „Без Граници” започва от днес в „Двореца” в Балчик. Както Про Нюз Добрич писа, в него ще се представят около 70 участници от Канада, Германия, Румъния, Латвия, Нидерландия, Финландия, САЩ, Швеция, Индия, Русия, Белгия, Франция, Унгария, Полша, Испания, Дания, Норвегия, Белгия, Великобритания, Северна Македония, Украйна, Австрия и България. „БезГраници“ е продукция на Стопанска камара – Варна, с партньорството на „Двореца” и арт-мрежа „Скендерман”. Фестивалът е на 16 години, но от 10 се провежда в „Двореца”

Преди 10 години „БезГраници” започна само с една конференция, а днес вече е международен фестивал с голям обществен отзвук, сподели на пресконференция директорът на „Двореца” Жени Михайлова. Тя припомни, че „БезГраници” се провежда през две години в голям формат, а почти всяка година – в малък. Михайлова посочи, че освен конференцията, в която участват организатори на различни фестивали в Европа и света, на 21 и 22 септември ще има концертна програма, като втората вечер ще е посветена на независимостта на България. Предвидени са и изложби на художници, които са били в „Двореца”.

Горд и щастлив съм, че от домакин на провеждане в началото „Двореца” стана наш партньор и участва в програмата, в концепцията много активно, сподели техническият директор на „БезГраници” Ясен Казанджиев. Той благодари на Жени Михайлова в качеството й на директор за приноса й за опазване на културното наследство, за запазването на „Двореца” във вида, в който е бил.

Казанджиев представи част от групите, които ще участват в концертната програма. В Деня на независимостта – 22 септември, специален участник ще е музикалната група ”Мулти мулт” от Румъния. „Много сме щастливи да бъдем в България, защото сме много любопитни за това събитие”, сподели неин представител. За първи път ще участва в „БезГраници” и група от Бенгалия – културната столица на Индия. Неин музикант разказа, че в организацията работят с 500 музиканти, ще изпълнят традиционна музика от Бенгалия.

Музикален проект „Свобода” ще представи група „Сабатчаг” – Белгия/ Франция. Тя изпълнява както музика от Америка, така и на евреи от Източна Европа. „Харесва ни да свързваме различни култури, които са отдалечени една от друга, но по някакъв начин имат нещо общо и могат да бъдат заедно”, сподели един от изпълнителите й. Сред участниците е група от Сибир, Красноярск. Тя е създадена преди 15 години, има издадени 8 албума и турнета в цял свят. Музикантът, единствен мъж в групата, е лютиер и прави конструкция на инструменти, които са изчезнали през 17 век в Русия. Групата ще представи песни, запазени от предцитена изпълнителите. В „БезГраници” ще участва и група „Месечинка” от Унгария, която е изключително известна в Европа. Създателят й Емил Билярски е българин, в музиката има и наши народни мотиви. Последният ни албум е издаден от немски лейбъл, с когото се запознахме на конференция тук, посочи Билярски.

Представен бе и един от основателите и първите участници през 2003 година в „БезГраници” – Рудолф Карера фон Лин – продуцент, организатор, дистрибутор на електронна музика. Той е правнук на Карл фон Лин – първият известен ботаник в Европа, барелеф на когото е поставен в „Двореца”. Рудолф Карера е от смесена френско-испанска фамилия, негов дядо е графът на Източна Прусия, а прадядо – последният тоталитарен министър-председател на Испания Бланко.

Конференцията за културна политика е най-важното събитие в „БезГраници”, посочи Ясен Казанджиев. В него тази година ще участват представители на 24 държави от цял свят. Основните теми са три – свързани са с трудностите в сътрудничество между Западна и Източна Европа, контактите между мениджъри и организатори и културните обмен и възможности. След фестивала се случват по цял свят 50-60 сътрудничества между участниците – гостувания, фестивали, съвместни кандидатствания по европейски проекти, посочи техническият директор.

c