Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Класика от Шекспир и младост за финалната нощ на "Виа Понтика" в Балчик

Нов прочит на световната Шекспирова класика „Сън в лятна нощ” е театралната постановка, с която ще бъде закрито тазгодишното XII-o издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика” в град Балчик.

Постановката "Сън в лятна нощ" по творбата на Уилям Шекспир е дело на Драматичен театър – Търговище и ще бъде представена в читалище „Паисий Хилендарски“, с начален час 18:00. Постановчик е е Надя Асенова, декорите са дело на Тодор Райков, костюми - Анелия Райкова, консултант по пластика -  Камен Иванов. Актьорите, които ще се въплътят в тетаралните образи са: Любомир Фърков, Камен Иванов, Божидар Попчев, Славяна Любомирова, Ивана Стоянова, Сияна Янева, Атанас Махнев и Лъчезар Андреев.

 Съвременният прочит на Шекспировата класика „Сън в лятна нощ” разказва приказната - комично-драматична история за любовта, която по любопитен начин сблъсква света на хората с този на боговете.

Повече от 170 талантливи творци от Балканите събра XII-ото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика”. Във времето на фестивалните дни, гостите на Белия град имаха възможността да посетят изложби, концерти, театрални спектакли, и филмови прожекции, докосвайки се до таланта и емоциите на младите в изкуството. Тазгодишните участници бяха студенти - възпитаници на Висши училища по изкуствата от Сърбия, Румъния и България.

Международният фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика” се реализира с изключителното финансово съдействие на Община Балчик и с подкрепата на ДКИ КЦ „Двореца" – Балчик, Исторически музей и Художествена галерия - Балчик, НЧ "Паисий Хилендарски – 1870” – Балчик и УБГ към СУ „Климент Охридски”.

c