Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

С нови придобивки и без цветя започна учебната година в ОУ „Хан Аспарух” в Добрич (+снимки)

С внасяне на знамето на училището и химна на България започна тържеството по повод началото на учебната 2019/ 2020 година в ОУ „Хан Аспарух” в Добрич. За разлика от традиционните тържества по повод първия учебен ден тук нямаше учители, отрупани с цветя. Както Про Нюз Добрич писа, педагозите от ОУ „Хан Аспарух” призоваха вместо цветя родителите и учениците да дарят предвидените за закупуването им средства в подкрепа на прикованата на легло Ева и болната й майка Надежда.

На входа на училището бе поставена кутия, в която всеки пускаше своето дарение. Директорът Невяна Люцканова коментира, за училището не е нещо ново провеждането на благотворителни акции. Такива са правени и за техни ученици, за братче на възпитаничка на училището, за учители. Всички откликват с желание на подобни инициатива, допълни директорът.

Присъстващите на тържеството ученици, родители и гости бяха поздравени от възпитанци на ОУ „Хан Аспарух”. Талантливи деца изпълниха химна на училището, музиката е на Милена Джигова – музикален педагог. Той е създаден преди 8 години за 20-годишния юбилей на учебното заведение. Ученици, посещаващи Куклено-театралната школа към ОУ „Хан Аспарух”, представиха драматизация.

Тази година посрещаме три паралелки първокласници с 52 деца, общо учениците са 354, сподели Невяна Люцканова. Тя посочи, че първолаците с няколко по-малко в сравнение с предната учебна година, но пък имат нови ученици в другите класове.

Учебната 2019/ 2020 година в ОУ „Хан Аспарух” започва с нови придобивки. Отворен е нов вход за учениците от начален етап на обучение. Поставено е специално оборудване, учениците ще влизат с гривни, има електронни четци. Средствата за изграждането на новия вход на набрани на Благотворителна вечер през миналата учебна година. Искаме да направим училището по-безопасно, то е ситуирано така, че е на много натоварено място, посочи директорът.

Друга придобивка са вратовръзки на децата с цветовете на българското знаме. На тях има надпис ОУ „Хан Аспарух”, инициативата е на Невяна Люцканова. На тържеството днес първокласниците бяха с бели вратовръзки, учениците от втори клас – със зелени, в трети – с червени, в четвърти – с бели и т. н. Възпитаниците на училището ще ги носят на различни тържества.

По повод високите резултати от външното оценяване през последните няколко години директорът коментира, че те са резултат от професионализма на преподавателите и доброто партньорство с родителите. „Радвам се, че ние може би сме единствената професия, в която всеки първи работен ден на цикъла е голям празник”, сподели развълнувана Невяна Люцканова.

c