Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Рогът на изобилието на “Празника на плодородието” в Шабла (снимки)

Традиционният Празник на плодородието в Шабла и тази година събра ценители в Градския парк, съобщава "Нова Варна".

В него се включиха производители, земеделски кооперации, пчелари, животновъди, рибари, както и общините на област Добрич и близките региони. Празникът ще бъде съпътстван от богата програма с участието на фолклорни групи и танцови състави от цялата област.

Част от “Празник на плодородието – Шабла 2019“ тази година ще бъде предвиденият еднодневен Рибен фестивал. Идеята Рибния фест да се проведе именно в този момент е свързан с факта, че „Празникът на плодородието“ всяка година се посещава от забележимо все повече хора и участниците са най-разнообразни.

Снимка: "Нова Варна"

Именно тук се дава възможност заетите в сектор „Рибарство“ да популяризират своите местни рибни и други деликатеси. Снимка: “Нова Варна” Празникът с всяка следваща година се ползва с повишен интерес и един допълнителен Рибен фестивал с водещ акцент за значимостта, полезността на рибата, аквакултурата и сектор Рибарство, като цяло ще доведе до нарастване на интереса и консумацията на продуктите от сферата.

Снимка: "Нова Варна"

Рибният фест стартира с Кулинарно състезание „FishChef Шабла 2019“. Ще бъдат сформирани 5 отбори от крайморските населени места Дуранкулак, Крапец, Езерец, Тюленово и Шабла, които ще имат възможност да покажат нивото на кулинарните си умения пред всички присъстващи на Празника. Те ще трябва да оползотворят, осигуреното от организаторите на празника количество риба, в рамките на 1 час.

Снимка: "Нова Варна"
Снимка: "Нова Варна"
Снимка: "Нова Варна"
Снимка: "Нова Варна"

Отборите сами трябва да осигурят необходимите им допълнителни съставки, които смятат да вложи в приготвянето на рибата, в зависимост от това, какво предварително са решили да подготвят. Снимка: “Нова Варна” Дава се пълна свобода на въображението на отборите да се развихрят и приготвят рибата по тяхно желание – пържена, задушена, панирана, рибена супа, риба – гарнирана със сосове и специфични подправки, които да подчертаят изискания и оригинален вкус. Победител ще бъде този, който е вложил максимално количество риба в приготвянето на крайния продукт.

Източник: “Нова Варна”

c