Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Българска красота, музика и танц в юбилейния спектакъл на ансамбъл "Добруджа" (+снимки)

С празничен концерт-спектакъл, посветен на 65-годишнината от създаването на Професионален ансамбъл "Добруджа", артистите от състава развълнуваха и изправиха на крака публиката в препълнената зала на Драматичен театър "Йордан Йовков" в Добрич.

Специално за празничното събитие, на сцената се появиха част плеядата творци, допринесли с труда и енергията си през годините за израстването и постиженията на ансамбъл "Добруджа".

Юбилейната продукция с присъствието си уважиха народни представители, кметовете на общините от област Добрич, редица творци и ръководители на институции, приятели и много почитатели на добруджанския фолклор.

Уви, немалка част от желаещите да се насладят на живото изпълнение на Ансамбъла, останаха извън препълнената зала. В тази връзка, изключително развълнуваният главен художествен ръководител на ПФА "Добруджа" Стоян Господинов се обърна към управляващите в града и региона с думите: "Имам една мечта - най-после в Добрич да си имаме една мултифункционална сграда, където да могат да тренират и да играят срещите си волейболистите и хандбалистите ни и където да можем ние да представяме своите продукции пред повече от 3000 човека, а не да се налага при подобни поводи хората да стоят навън. Призовавам представителите на местната власт, политическите партии - нека се обедним зад подобна кауза и да изпратим писмо до националното ръководство с такова конкретно искане от името на всички ни - за нашия град."

Изключително емоционални бяха и моментите, в които проф. д-р Костадин Бураджиев - един от художествените ръководители на Ансамбъл Добруджа" през годините и настоящ зам. ректор на АМТИИ и ръководител на Академичния хор, излезе пред родна добруджанска публика. Маестро Бураджиев пристигна с Академичния дамски хор на АМТИИ, за да поздрави колегите си, дирижирайки няколко свои авторски песни. През тази година, Костадин Бураджиев отбелязва и свой 60-годишен юбилей. "Да пребъде ансамбъл "Добруджа", пожела юбилярът.

Сълзи от вълнение и нескрита мъка имаше в очите на мнозина и за бенефиса на Христо Христов - дългогодишен хореограф на "Добруджа" и любим учител на поколения добруджански танцьори.

"За мен това е краят на един път, но оттук нататък това ще е начало за някой друг и нещо ново", бяха част от емоционалните думи на Христо Христов, по време на официалното му сбогуване с колегите от Ансамбъла. За него бяха и съзлите от вълнение в очите на артистите и публиката - най-голямата награда и признание за един творец. Съюзът на музикалните и танцови дейци връчи своето най-високо отличие " Кристално огърлие" на Христов, за дългогодишната му дейност като хореограф и за принос в културно развитие на България.

Разбираемо, най-развълнуван от всички беше главният художествен ръководител на ПФС "Добруджа" Стоян Господинов. В обръщението си към гости и колеги, той благодари на ръководството на местната управа, на колегите си и на публиката, пълнеща без изключение залите по време на всяко едно представление на добруджанските певци, музиканти и танцьори.

&feature=youtu.be
c