Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Ценни кактуси гинат в Ботаническата градина в Балчик

„Днес посетих Ботаническа градина – Балчик за първи път след уволнението на Галин Радков (най-вероятно и за последен). Този път няма да наблегна на красотата на растенията там. Няма да покажа тези, които изглеждат естетически добре и са красиви, нито нещо по-различно от сукулент. Днес ще покажа резултата от едно нехайство, в резултат на една наглост… Галине, Галине, растенията ти плачат”, това написа в социалната мрежа Стелиян Иванов.

Той публикува снимки, от които се вижда, че много екземпляри от ценната колекция от кактуси и сукуленти в Ботаническата градина, която бе най-богатата в Европа след тази в Монако, вече са унищожени.

"Загубени са Sclerocactus, Ariocarpus, Roseocactus, както и други видове. Най-много са унищожените Stapelia (Asclepiadaceae). Сред най-ценните загинали растения е Aloe bowiea или известното като Алое джудже, което достига височина не повече от 150 мм", сподели пред Про Нюз Добрич Галин Радков.

За пореден път ценители и колекционери констатират, че след уволнението на Професор Кактус растенията в Балчик загиват, тъй като няма кой да полага адекватни грижи за тях.

“Перфектно съсипани сукуленти… made in ботаническата в Балчик. Браво!”, “Това е загуба за страната ни заради болните амбиции на алчни чиновници….”, гласят някои от коментарите.

„Без Галин Радков всичко е обречено” и „Тъжно” са част от коментарите. Самият Галин сподели пред Про Нюз Добрич, че може да съди за състоянието на любимите си растения само по публикуваните снимки в социалната мрежа, тъй като той не посещава градината след уволнението си.

Именно тази колекция беше емблематична за Ботаническата градина в Балчик и беше втората по големина в Европа след тази в княжество Монако и най-голямата на Балканите. Тя включваше над 2600 вида (3910 вида - според последните записки в дневника на Галин Радков) - представители на семейства Cactaceae и Euphorbiaceae. Експозицията бе впечатляваща, не само заради видовото разнообразие, а и поради факта, че в нея са представени над 400 световно защитени вида от тази група и някои уникални видове, какъвто е например галапагоския кактус. Някои от екземплярите на възраст над 70 години.

Видно от снимките и коментарите, колекцията вече е изгубила много от екземплярите си, включително и редки видове.

Припомняме, че началото на ноември миналата година със заповед на Ректора на университета бе дисциплинарно уволнен глухонемият Галин Радков, който от 1997 г. работи в Университетската ботаническа градина в Балчик и е добавил 1500 вида кактуси от цял свят лично, чрез труд и контакти. Близо 20 години Галин се грижи за прочутата колекция от кактуси в градината. За него кактусите са целият му живот. Той е добре познат и уважаван в средите не само у нас, а и в чужбина.

Както Про Нюз Добрич вече съобщи, Районният съд в Балчик одобри споразумението между Галин Радков и  Софийски университет „Св. Климент Охридски“, представляван от ректора му проф. дфн. Анастас Герджиков. С него се отменя заповедта от 7 ноември миналата година, с която известният като „Професор Кактус“ глухоням мъж бе дисциплинарно уволнен.

Съдът не възстановява Галин на работа като градинар в Университетската ботаническа градина в Балчик, защото той е отказал това.

Районният съд осъжда Софийски университет „Св. Климент Охридски“, представляван от ректора проф. дфн. Анастас Герджиков, да заплати по сметка на РС – Балчик по бюджетната сметка на ВСС държавна такса.

c