Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Започна градежът на къщата-музей на Адриана Будевска в Добрич

Започна изграждането на къщата-музей на Адриана Будевска в Добрич, видя репортер на Про Нюз Добрич. Тя ще се намира на около 2 метра от мястото, където е бил родният дом на актрисата. Това се налага заради подстъпите за хората с увреждания, които ще бъдат изградени. Вече са положени основите на новата сграда. Дейностите трябва да приключат до 15 ноември.

Припомняме, че изграждането се извършва по проект „Реконструкция по автентични данни и адаптация за творчески дейности на къща-музей на Адриана Будевска”. Средства в размер на 64 хиляди лева са отпуснати от Министерството на културата, а Регионалният исторически музей в Добрич осигурява допълнително 12 000 лева. Строежът се извършва от “Реставрация” ЕАД – София.

Досегашната къща реално не бе родният дом на Адриана Будевска. Той е бил съборен и изграден през 1976-1977 година по повод 100-годишнината от рождението на актрисата. Проектът предвижда къщата-музей да бъде изградена по автентични данни. За целта ще бъде използван снимков материал от архива на музея.

c