Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

На три смени ще учат в ОУ „Хр. Ботев” в Добрич

В ОУ „Христо Ботев” – най-голямото основно училище в Добрич, учениците ще учат в част от тяхната сграда на три смени, съобщи пред журналисти зам.-кметът д-р Емилия Баева. Учебният процес ще започва както досега – в 7.30 часа. Часовете ще са по 30 или 35 минути, предстои това да бъде съгласувано с началника на Районното управление по образованието Жоро Тошков и директора на ОУ „Христо Ботев”.

Както Про Нюз Добрич вече съобщи, трисменният режим се налага заради ремонтът, който се извършва в учебното заведение по оперативна програма „Региони в растеж”. Такива по същата програма в момента текат и в ЕГ „Гео Милев”, ПМГ „Иван Вазов” и ЦДГ №32.

Трисменният режим в ОУ „Христо Ботев” не е прецедент, посочи д-р Баева. Тя сподели, че е учила в същото училище и когато е извършван ремонт в ОУ „Стефан Караджа”, двете учебни заведения са учили в една сграда на три смени.

За първокласниците в ОУ „Христо Ботев” – около 70, в три паралелки, няма да има никаква промяна, те ще започнат в техните си класни стаи при целодневна организация, каза още д-р Баева. Тя допълни, че подготвителните групи ще са в детската градина, която е в съседство, в двора на училището. Зам.-кметът каза още, че трисменният режим е най-добрият вариант и че няма сграда, където този голям брой ученици да учат.

Припомняме, че учениците от 5, 6 и 7 клас на ПМГ „Иван Вазов” ще учат в ОУ „Н. Й. Вапцаров, а от 8 до 12 клас - в ОУ „Стефан Караджа”. Д-р Баева обясни, че и в двете училища се учи в първа смяна, а следобед са занималните. Според зам.-кмета броят на стаите, които са свободни следобед, е достатъчен да приеме учениците от ПМГ „Иван Вазов”.

ЕГ „Гео Милев” ще започне от първия учебен ден в своята сграда, ремонтът ще приключи, каза д-р Баева. Може би ще има единични довършителни работи в дворното пространство, допълни тя.

За всички ще е трудно, най-вече за персонала, каза зам.-кметът. Тя не можа да отговори на въпроса дали ще се наложи учители на ПМГ „Иван Вазов” да преподават и на учениците в сградата на ОУ „Стефан Караджа”, и на тези в ОУ „Н. Й. Вапцаров”. „Директорът е този, който прави подбора на учителите. Възможно е да има. Може да се наложи два-три месеца да прехождат, но това е и в името на децата, и на самите преподаватели”, каза д-р Баева.

Ремонтите в трите училища вървят по план, няма забавяне, увери зам.-кметът. Срокът на договорите за ПМГ „Иван Вазов” и ЕГ „Гео Милев” е 30 декември 2019 година, а за ОУ „Христо Ботев” – до края на февруари 2020 година, каза още д-р Баева.

c