Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Честваме 103 години от българското военно чудо – Добричката епопея

103 години от българското военно чудо, сътворено по време на боевете през септември, останали в историята като Добричката епопея, ще бъдат отбелязани тържествено днес.

Поклонение пред мемориала с имената на 650 герои от Шеста пехотна Бдинска дивизия, загинали за освобождението на Южна Добруджа от румънско владичество, организира Община Добричка. То ще се състои от 8,45 часа.

На мемориала, който се издига на пътя между селата Козлодуйци и Росеново, са изписани имената на 650 войници и офицери от 36-и пехотен Козлодуйски полк,35-и Врачански полк, Шеста пионерска дружина и Втори артилерийски полк от състава на дивизията, паднали в боевете за освобождението на Добруджа. Паметникът, който бе открит на 7 септември 2017 година, е изграден с дарения и с финансовата подкрепа на община Добричка.

В 10.00 часа на 7 септември в параклиса „Св. Архангел Михаил“ във Военно гробище музей добрички духовници ще отслужат заупокойна света литургия и панихида за загиналите воини. За гражданите на Добрич, желаещи да посетят Военно гробище музей, е осигурен безплатен автобус, който ще тръгне от Младежкия център в 09.30 ч. В 11.00 часа под звуците на Духов оркестър – Добрич с диригент Стоян Монов ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на ген. – лейтенант Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г.

На паметните плочи в мемориалния комплекс в Добрич са изписани имената на повече от хиляда войници и офицери от Трета българска армия, загинали в битката за Добрич. Фигурата на генерала, изминал хиляди километри по бойните пътища на Добруджа със своя кон Пирин, е излята от 3.5 тона гилзи, предоставени от Министерството на отбраната. Паметникът бе открит за 100-годишнината от епопеята.

Тържествената програма продължава през целия ден с полагане на цветя на Кръст – паметника на загиналите в Добричката епопея, Паметен знак на загиналите от 53-ти пехотен полк, част от 7-ма Рилска дивизия през Добричката епопея  1916 г., на паметните плочи на ген. Тодор Кантарджиев и полк. Борис Дрангов.

Регионален исторически музей – Добрич организира във Военното гробище музей  Ден на отворените врати. Там гражданите могат да разгледат и изложбата „Добричката епопея 1916 година“.

За децата на града Община град Добрич организира Работилница за хвърчила с модератор Евгени Георгиев. Приканваме децата и родителите им на 7 септември от 11.00 ч. в началото на Градски парк „Свети Георги“. Нека хвърчилата с детски послания изпъстрят небето над Добрич.

c